Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Pretraživač DuckDuckGo doživio rast od 47%

Strategija ovog pretraživača isključuje bilježenje pretraživanja i ponašanja korisnika na drugim sajtovima, u svrhu ponude personalizovanih oglasa. Umjesto toga, strane za pretraživanje nude kontekstualne oglase, dobijene na osnovu ključnih riječi u pretraživanjima

Platforma DuckDuckGo, koja imidž izgrađuje na poštovanju privatnosti korisnika, doživljava značajan rast. Kompanija broji oko 100 miliona dnevnih pretraživanja i bilježi rast od skoro 47% u 2021. godini.

Po čemu se DuckDuckGo razlikuje od Google-a?

Strategija ovog pretraživača isključuje bilježenje pretraživanja i ponašanja korisnika na drugim sajtovima, u svrhu ponude personalizovanih oglasa. Umjesto toga, strane za pretraživanje nude kontekstualne oglase, dobijene na osnovu ključnih riječi u pretraživanjima. Dakle, ako tražite pojam preko DuckDuckGo, nećete doživjeti da vam iskaču personalizovnai oglasi na svakom drugom sajtu koji posjetite. Ovo je razlog zbog kojeg platforma postaje sve popularnija.

Tehnološki giganti, kao što su Google, Facebook, Microsoft i Apple, doprinijeli su tome da ljudi sve više žele da zaštite svoju privatnost i potraže pretraživače koji će im to omogućiti.

Šta kažu cifre?

Google je i dalje najdominantnija platforma za pretragu, sa 87.33% pretraživačkog saobraćaja (uzorak za statistiku su SAD). Što se tiče DuckDuckGo platforme, zabilježen je impresivan godišnji rast. DuckDuckGo je 2020. godine imao 23.6 milijardi pretraživanja i dostigao dnevni prosjek od 79 miliona pretraživanja, do kraja decembra. 2021. godine zabilježeno je 34.6 milijarde pretraživanja, sa prosjekom od 100 miliona pretraživanja dnevno, što ukazuje na rast od 46.4% za godinu dana. Ipak, u odnosu na dominaciju Google-a, procenat korišćenja platforme iznosi 2.53%, dok Yahoo zauzima 3.3%, a Bing 6.43% tržišnog udela.

Kako DuckDuckGo doprinosi zaštiti privatnosti?

DuckDuckGo je mlada platforma, čija tržišna strategija, nesumnjivo, uključuje primamljivu ponudu za korisnike željne privatnosti. Zbog toga se o napretku platforme i piše. Dio ponude je i servis zaštite e-pošte, koji je kompanija omogućila 2021. godine. Ovaj servis podrazumijeva uklanjanje uređaja za praćenje e-pošte, čime omogućuje da privatni podaci budu zaštićeni.

Osim toga, kompanija je omogućila i “App Tracking Protection for Android”, koji blokira treće strane iz Google-a i Facebook-a, koji se nalaze u aplikacijama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve