Peex slušalice omogućavaju podešavanje žive muzike

Ideja je da se uz pomoć slušalica i aplikacije posjetilac „ukači” u miksetu i po volji prilagodi kako će i koliko glasno ispratiti nastup

Valjano ozvučiti određeni koncertni prostor ozbiljan je poduhvat i uprkos napretku tehnologije gotovo je nemoguće da zvuk bude jednakog kvaliteta za sve posjetioce bez obzira gdje se u sali, dvorani ili na stadionu nalazili.

Foto: Peex

Pošto su među publikom upaljače odavno zamijenili telefoni kao neizostavni rekvizit, nekoliko kompanija radi na tome da im pridoda još neku funkciju osim snimanja klipova i fotki namijenjenih društvenim mrežama. Jedna od njih je Peex iz Londona, sa idejom da se uz pomoć slušalica i aplikacije posjetilac „ukači” u miksetu i po volji prilagodi kako će i koliko glasno ispratiti nastup.

Za testiranje je odabran koncert Elton Džona koji je održan šestog marta u „Madison Square Gardenu”. U okviru pripreme prostora, na konstrukciju gdje je montirana rasvjeta postavljena su četiri radio predajnika koja emituju signal širom dvorane. Pri ulasku, posetioci VIP lože dobili su posebne RX slušalice, sa kojima su, uz prethodno preuzetu Peex aplikaciju za iOS ili Android (povezani Bluetoothom), mogli da kontrolišu jačinu kanala u koje je razdvojen izlazni signal. U ovom slučaju, bilo ih je pet – vokal/klavir, gitara, bas, klavijatura i perkusije/bubnjevi (tri muzičara).

Epilog je pozitivan. Tehnologija je bez kašnjenja pratila izvođača i kompanija smatra da će ljudi u budućnosti rado doplatiti iznajmljivanje ovih slušalica.

Komentari

avatar