Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Space X: Najjača raketa u istoriji eksplodirala nakon desetak minuta

Sistem Starship uspio je poletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u aprilu, ali je na kraju završio još jednom eksplozijom

SpaceX-OV Starship, letjelica nove generacije razvijena za prevoz astronauta na Mjesec i dalje, bez posade je prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, ali kontakt je s njom izgubljen ubrzo nakon polijetanja.

Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe firme Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu.

Trebala je u svemir letjeti 90 minuta, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija.

“Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prenosa uživo.

Sistem Starship uspio je poletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u aprilu, ali je na kraju završio još jednom eksplozijom.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme, a uspješno su se upalila sva 33 motora. Tokom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i odgurnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sistema s raketama, koji je eruptirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaliva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.

Nekoliko minuta kasnije, međutim, SpaceX nije uspio ponovo dobiti signal iz letjelice. I firma je na svom livestreamu potvrdila da je bila prisiljena pokrenuti samouništenje Starshipa.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve