Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Google pokreće specijalnu kampanju protiv lažnih informacija

Kampanja kompanije ''Google'' o preventivnom razotkrivanju laži zapravo bi trebalo da minimizira broj dezinformacija na internetu

Kompanija je tokom proteklih godina i decenija uvela brojne mjere kako bi optimalnim rezultatima pretrage preduhitrila širenje lažnih informacija ka korisnicima. Ipak, nemoguće ih je iskorijeniti, jer postoji stotine hiljada veb sajtova i društvenih mreža koje ih distribuiraju na dnevnom nivou. Zato je kompanija Google započela novu kampanju preventivnog razotkrivanja, koja je već postigla uspjeh u Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Prebunking

Google opisuje „prebunking“ kao tehniku čiji je cilj borba protiv određenih djelova lažnih vijesti, ali i korišćenje javno odstupnih alata koji samostalno prepoznaju laži i otporni su na zloupotrebe ove vrste.

Kompanija je u pomenutim zemljama započela kampanju putem snimaka emitovani na platformama YouTube, Facebook, Twitter i TikTok. Snimci se bave krizom na tržištu nekretnina. Za potrebe kampanje objavljuju dezinformaciju o manjku stambenog prostora, a uzrok problema su raseljena lica iz ratom zahvaćene Ukrajine. Tako su izbjeglice namjerno prikazane kao žrtveni jarac, ne bi li se zamaskirali realni društveni izazovi.

Ukratko, snimci bi trebalo da pokažu kako se za određene društvene nedaće uvijek može okriviti pojedinac ili grupa koja nije direktno uključena u njihov nastanak. Kampanja kompanije „Google“ o preventivnom razotkrivanju laži zapravo bi trebalo da minimizira broj dezinformacija na internetu.

Kampanja protiv lažnih informacija

Ćerka kompanije Google poznata po imenu Jigsaw pokrenula je ovu kampanju 2022. godine, posle zaključaka istraživanja obavljenih na Univerzitetima Kembridž i Bristol. Rezultati kažu da se kod gledaoca spornih snimaka povećala sposobnost identifikacije dezinformacija za osam odsto, piše Android police.

Jigsaw planira da proširi akciju i na druge zemlje. U Njemačkoj će se ona sprovoditi tokom narednih mjeseci na reklamnim klipovima koji prethode traženim snimcima sa društvenih mreža ili YouTube kanala. Ukoliko se pokaže kao uspješna i djelotvorna, kampanja će se proširiti i drugim zemljama širom svijeta.

Izazovi borbe protiv širenja lažnih vijesti vremenom postaju komplikovaniji. Posljednjih nedelja svijet prati razvoj komunikacionih AI alata koji će pojačati sposobnosti proizvoda kompanija Microsoft i Google. AI alati mogu predstaviti lažne informacije kao kredibilne, jer odgovor čet bota na konkretno pitanje izgleda kao objavljivanje činjenica koje bi trebalo provjeriti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve