Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Google AI mikroskop koristi vještačku inteligenciju kako bi pomogao ljekarima da otkriju rak

Google AI mikroskop koji razvija sa Ministarstvom odbrane SAD ima za cilj da pomogne ljekarima da lakše identifikuju kancerogene ćelije

Tehnološki gigant Google napravio je prototip „mikroskopa proširene stvarnosti (ARM)“ u saradnji sa američkim Ministarstvom odbrane koji uključuje poboljšanja vještačke inteligencije. Google AI mikroskop pomaže u preklapanju vizuelnih indikatora kao što su toplotne mape ili granice objekata u realnom vremenu. To bi trebalo da olakša ljekarima da klasifikuju uzorke i identifikuju maligne ćelije i patogene.
Google AI mikroskop ili Augmented Reality Microscope (ARM) je prvi put javno pomenut 2018. godine, ali još uvijek nije korišćen za dijagnostiku pacijenata. Trenutno postoji 13 prototipova ovog mikroskopa ali su i dalje potrebna značajna testiranja prije nego što bi on mogao da se svakodnevno koristi u klinikama, piše Engadget.

Cilj je da se stvori sistem koji može da se ugradi u postojeće svjetlosne mikroskope koji se nalaze u bolnicama i klinikama, navodi Google. Ovakav AI mikroskop može da pruži različite vizuelne povratne informacije uključujući tekst, strelice, konture, toplotne mape ili animacije, a svaka od njih je prilagođena jedinstvenim ciljevima procjene.

Jedinica za inovacije u okviru Ministarstva odbrane navodno je pregovarala o sporazumima sa kompanijom Google koji će omogućiti distribuciju ARM mikroskopa kroz vojsku. Očekivanja o cijeni ovog mikroskopa idu između 90 i 100 hiljada dolara, što je daleko iznad sredstava lokalnih zdravstvenih radnika.

Ovo nije prvi put da vještačka inteligencija ili napredna tehnologija uopšte upliće prste u medicinu.

Naučnici su predstavili elektronsku kožu koja pruža čulo dodira i bola, a pogodna je za ljude koji su doživjeli nesreće.

Osim toga, AI moždani implant koji su američki naučnici ugradili pacijentu koji je doživio saobraćajnu nezgodu uspio je da mu povrati dio čula dodira i kretanje. Iako to definitivno zvuči kao scenario nekog distopijskog filma, napredak tehnologije definitivno može pomoći savremenoj medicini i u rješavanju zdravstvenih problema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve