Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Chromebook će imati garantovanih 10 godina update-a

Ovo novo saopštenje će osim njih, obuhvatiti i starijih modela, koji su možda već postali neupotrebljivi, jer nisu imali ažuriran softver

Google se u posljednje vrijeme suočio sa dosta kritika, zbog kratkog vijeka Chromebook računara, odnosno zbog prekida ažuriranja softvera nakon tri godine, čime su ti računari nakon tog perioda praktično postajali neupotrebljivi.

Zato je kompanija odlučila da omogući automatski update softvera u trajanju od 10 godina, od trenutka lansiranja hardverske platforme na kojoj je Chromebook zasnovan.

Pod platformom ovdje se podrazumijevaju komponente koje su dizajnirane da rade zajedno, odnosno sklop djelova koje je proizvođač odlučio da implementira u svoj Chromebook. Kako bi se osigurala kompatibilnost sa novim update-ovima, Google će sarađivati sa proizvođačima, s kojima će zajedno razvijati i testirati update na svakom modelu Chromebook-a.

Tokom 2020. godine, Google je najavio da će noviji Chromebook-ovi imati osam godina garantovanih update-ova (opet u odnosu na vrijeme objave platforme na kojoj su zasnovani). Ovo novo saopštenje će osim njih, obuhvatiti i starijih modela, koji su možda već postali neupotrebljivi, jer nisu imali ažuriran softver.

Pored toga, Google će objaviti i novu funkcionalnost, adaptivni način punjenja Chromebook-ova, čime će se bolje čuvati kapacitet baterija, a koji će raditi, kako kažu „na većini kompatibilnih platformi“. Takođe, biće objavljen i update koji će tehničarima i autorizovanim serviserima omogućiti popravku Chromebook-ova bez fizičkog USB ključa, čime će se ubrzati i olakšati rešavanje softverskih problema. I konačno, objavljen je i self-repair program za škole, koji sadrži uputstva i detaljne instrukcije kako da serviseri u ovim ustanovama samostalno izvrše popravke.

IzvorPCPRESS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve