Veterinarski inspektori Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove uništili su u novembru 28.800 jaja zbog prisustva opasne bakterije salmonele u njima. Na gazdinstvu registrovanom u Crnoj Gori uništeno je i 1.750 koka nosilja kod kojih je potvrđena salmonella enteritidis, piše Dan.

Ilustracija

U istom periodu inspektori su naložili uništenje dvije divlje svinje, nakon što su laboratorijske analize potvrdile da su zaražene trihinelom.

“Prilikom sprovođenja upravnih mjera radi suzbijanja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti, u novembru je izvršeno uništenje dvije divlje svinje nakon laboratorijske potvrde ispitivanih uzorka i potvrđenog nalaza Trichinella spiralis, na registrovanom gazdinstvu uništeno je 1.750 koka nosilja kod kojih je potvrđena Salmonella enteritidis, kao i 28.800 konzumnih jaja stavljenih van prometa nakon utvrđivanja salmonele u ovom jatu”, navodi se u novembarskom izvještaju o kontrolama hrane.

Laboratorijski je ispitano 20,7 odsto pošiljki hrane iz uvoza, koja podliježe nadzoru inspekcije za hranu i 6,5 odsto pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

“Nakon izvršenih pregleda i utvrđivanja usaglašenosti proizvoda sa propisanim zahtjevima inspektori za hranu su donijeli 1.148 rješenja o odobravanju uvoza i stavljanju u promet bezbjednih pošiljki hrane i 365 rješenja o stavljanju u promet pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt s hranom”, piše u mjesečnom izvještaju.

Zbog nebezbjednosti, inspektori su zabranili uvoz 1.500 kilograma prezle, zbog prekomjerne količine deoksinivalenola i 4.210 kg slatkih feferona zbog nedozvoljenog prisustva Benzoeve kiseline.

Fitosanitarna inspekcija je zabranila uvoz četiri pošiljke paprika u količini od 18.718 kilograma, dvije pošiljke brašna od 38.500 kilograma, a uništene su i četiri pošiljke banana od 57.360 kilograma, po jedna pošiljka drvenih paleta i drvenih sanduka.

Banane su uništene zbog nekvaliteta. U brašnu su nađene nedozvoljene količine mikotoksina deoksinivalenola. U paprikama je nađeno više pesticida nego što je dozvoljeno. Pošljika od 25 tona brašna je vraćena sa granice zbog informisanja potrošača, a u paletama i drvenim sanducima nađeni su štetni organizmi.

“Fitosanitarna inspekcija je pri izvozu izvršila pregled 554 pošiljke i izdala 477 fitosertifikata za izvoz: brašna, ljekovitog bilja žalfija, rezane drvene građe i hrane za životinje i 77 fitosertifikata za reeksport”, piše u izvještaju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve