Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Završena izrada dokumenta Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore

V.d.generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, ocijenio je da je dokument izrađen izuzetno kvalitetno i da se od njega očekuje mnogo

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) završio je dokument „Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“, u čijoj izradi su učestvovala 84 stručnjaka iz različitih državnih organa i akademske zajednice.

To je saopšteno na završnom sastanku povodom izrade dokumenta, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

V.d.generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, ocijenio je da je dokument izrađen izuzetno kvalitetno i da se od njega očekuje mnogo.

„Ovaj dokument je rezultat rada predstavnika svih institucija koji su učestvovali u njegovoj izradi. Ovo je bitan segment u sistemu za smanjenje rizika od katastrofa. Crna Gora treba da je ponosna na ovaj dokument, koji ćemo danas poslati Evropskoj komisiji na mišljenje“, rekao je Bešović.

Koordinator projekta, mr Ljuban Tmušić kazao je da će godine koje predstoje pokazati kolika je važnost dokumenta.

„U okviru projekta smo realizovali početni sastanak, pet tehničkih sastanaka, četiri konsolidaciona i završni sastanak. U proteklih 18 mjeseci pripremili smo odgovore na 51 pitanje. Osim što smo pripremili dokument

„Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa Crne Gore“, pripremili smo i njegov sažetak. Takođe smo završili i Bazu podataka o rizicima“, rekao je Tmušić.

Najavio je da će Direktorat od nove godine početi da priprema novu strategiju za smanjenje rizika od katastrofa Crne Gore 2025-2030.

„Na javnoj raspravi je Nacrt zakona o obnovi nakon katastrofa, koji smo takođe uradili u ovoj godini. Taj dokument treba da definiše jedinstvenu metodologiju za procjenu šteta, gubitaka i potreba nakon katastrofa, program pomoći i program obnove nakon katastrofa“, kazao je Tmušić.

Aleksandar Dlabač i Biljana Medenica predstavili su aplikaciju Bazu podataka o rizicima, namijenjenu sistemu zaštite i spašavanja i institucijama kojima su podaci potrebni u kriznim situacijama.

Projekat je počeo sa realizacijom 1. aprila 2022. godine. Procjena sposobnosti obuhvata detaljnu analizu tehničkih, finansijskih i administrativnih kapaciteta vezanih za: geološke rizike, klimatske promjene, poplave, šumske požare i požare na otvorenom prostoru, zarazne bolesti ljudi/epidemije, zarazne bolesti biljaka i životinja, tehničko-tehnološke nesreće, rizike u privrednim i vanprivrednim objektima i ustanovama – kritična infrastruktura.

Finansiranje ovog projekta je odobrila Evropska komisija tj. Generalni direktorat za civilnu zaštitu i aktivnosti humanitarne pomoći.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve