Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Za utaju poreza i doprinosa osumnjičene tri osobe

Budžet oštećen za iznos od oko 341.100 eura

Uprava policije saopštila je da će tri osobe krivično odgovarati zbog sumnje da su izvršile krivično djelo utaja poreza i doprinos, kojom prilikom je budžet oštećen za iznos od oko 341.100 eura.

“Službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga podnijeli su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv M.V. (42) izvršnog direktora i vlasnika „Viktorija M“ d.o.o. Podgorica zbog sumnje da je izvršio krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem podstrekavanja, krivičnu prijavu protiv M.D. (46) izvršne direktorice „Abenaka“ d.o.o Podgorica, i A.M. (45 ) zbog sumnje da su izvršili krivčni djelo utaja poreza i doprinosa”, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako su naveli, sumnja se da je M.D. po nagovoru M.V., koji joj je srodnik, osnovala pravno lice „Abenaka“ d.o.o, koje je koristila za otkup voća i povrća, nakon čega je navedene proizvode prodala kupcu – firmi M.V., „Viktorija M“ d.o.o, a koje je to voće i povrće kasnije prodavao trgovinskim lancima u Crnoj Gori.

“Prilikom fakturisanja prodate robe firma „Abenaka“ d.o.o je u fakturama obračunavala PDV, koji je „Viktorija M“ d.o.o, koristila kao ulazni PDV, a taj PDV „Abenaka“ d.o.o nije prikazivala u Poreskim prijavama, niti je isti uplaćivala. U odnosu na kupljenu robu kupac „Viktorija M“ d.o.o vrši uplatu po dobijenim fakturama, a taj iznos novca u cjelokupnom iznosu sa žiro – računa „Abenaka“ d.o.o podižu M.D. i A.M., i predaju ga M.V.”, pojasnili su iz Uprave policije.

Napominju da PDV koji je prikazan na izlaznim fakturama „Abenaka“ d.o.o “nije prijavljen Upravi prihoda i carina Crne Gore, kroz mjesečne prijave, niti je vršena njegova uplata u korist Budžeta Crne Gore”.

“Tačnije, PDV prikazan kroz izlazne fakture firme „Abenaka“ d.o.o, firma „Viktorija M“ d.o.o prikazivala je kao ulazni PDV, te je po osnovu PDV-a, neuplaćenog poreza na dobit, po osnovu manje obračunatih i uplaćenih poreza i doprinosa pričinjena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od oko 265.000 eura. Takođe, analizom poslovne dokumentacije policija je utvrdila da je sa žiro – računa „Abenaka“ d.o.o tokom 2013. i 2014. godine na ime materijalnih troškova u gotovini osumnjičeni podigli iznos od 845.509 eura. Budući da te materijalne troškove nisu dokumentovali nastupila je šteta po budžet Crne Gore u iznosu od oko 76.096 eura”, saopštili su iz Uprave policije.

Ovim načinom poslovanja, kako ističu, privredno društvo „Abenaka“ d.o.o je oštetilo budžet Crne Gore u ukupnom iznosu od oko 341.100 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve