Direktor Uprave policije Veselin Veljović danas je održao radni sastanak sa predstavnikom Misije za posmatranje izbora koju je, na poziv Vlade Crne Gore, osnovala OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (OSCE/ODIHR), saopšteno je iz UP.

Veljović je u razgovoru sa stručnjakom za bezbjednost Misije za posmatranje izbora, gospodinom Valeriu Mija istakao da će prisustvo ove respektabilne organizacije, čiji će članovi imati ulogu posmatrača izbora, doprinijeti povjerenju u izborni proces i demokratske kapacitete Crne Gore.

„Policija je depolitizovana organizacija, te će i u ovom kao i u prethodnim izbornim procesima postupati isključivo po zakonu i obezbijediti nesmetano i bezbjedno ostvarivanje izbornog prava svakog pojedinca“, kazao je Veljović.

„Dosadašnji izborni procesi su protekli bez primjedbi na postupanje policije sa kojim trendom ćemo nastaviti i ovoga puta, a eventualne deliktne radnje koje mogu imati remetilački faktor u odnosu na tok izbornog procesa policija će tretirati sa posebnom pažnjom i neodgovorni pojedinci će snositi posljedice za takvo činjenje“, istakao je Veljović.

„Međunarodni posmatrači će pažljivo nadgledati rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, aktivnosti kampanje, izborno zakonodavstvo i njegovu primjenu, kao i rješavanje sporova vezanih za izbore, u skladu sa ODIHR-ovom metodologijom za posmatranje izbora“, kazao je Valeriu Mija.

Veljović je naglasio da će se uspostaviti efikasni mehanizmi koordinacije sa OEBS-ovom misijom što će u značajnoj mjeri unaprijediti ambijent za neometan posmatrački proces i ispunjavanje očekivanih zahtjeva ODIHR u skladu sa svojim mandatom, što je naš zajednički interes.

Kako se dodaje u saopštenju, i pored otežavajućih okolnosti koje nameće trenutna situacija sa pandemijom koronaviriusa, policija će, sa nadležnim institucijama sistema, odgovornim i blagovremenim postupanjem obezbijediti poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve