Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Velikosrpska propaganda docrtala nacističke simbole na zastavi Ukrajine: ”Crna Gora godinama poprište hibridnog rata”

Komentarišući nacističke simbole montirane na fotografiji sa okupljanja na Cetinju za podršku Ukrajini, docent i prodekan za nastavu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman je kazao da je Crna Gora godinama poprište hibridnog rata pokrenutog u centrima moći u Moskvi i Beogradu

Grupa građana sa Cetinja reagovala je povodom montiranih fotografija na kojima su na ukrajinskim zastavama, koje sa ponosom od početka ruske agresije na Ukrajinu ističu u prijestonici – dodati nacistički simboli.

Oni su istakli da velikosrpska i proruska propaganda ne preza od najvulgarnijih podmetačina i falsifikovanja, te da je pokrenuta nova lavina dezinformacija, koja je do sada mogla da se vidi na portalu In4s.

Poprište hibridnog rata

Komentarišući nacističke simbole montirane na fotografiji sa okupljanja na Cetinju za podršku Ukrajini, docent i prodekan za nastavu Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman Pobjedi je kazao da je Crna Gora godinama poprište hibridnog rata pokrenutog u centrima moći u Moskvi i Beogradu.

Zapošljeni i studenti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost zajedno sa građanima Cetinja od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu aktivno učestvuju u protestima i aktivno pozivaju na prestanak rata.

Radoman je istakao da je javna tajna da u Crnoj Gori djeluje više obavještajno-propagandnih punktova širenja ruske ,,meke moći“, od kojih su dva posebno uticajna.

– Jedan je vezan za nacifašistički portal In4s i iza njega stoji aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, a drugi je onaj u centrali Crkve Srbije u Crnoj Gori, kojim je koordinirao Gojko Perović i pod čijom paskom djeluju brojna paramilitarna bratstva, te armija sijača mržnje u medijima i na društvenim mrežama – kazao je Radoman.

Destabilizacija društva

On je istakao da u tom svjetlu, falsifikovanje fotografije sa protesta koji simbolizuje ono najvrednije što Crna Gora danas ima, nije izolovani incident, već dio većeg plana širenja dezinformacija i kreiranja lažne slike kao pripreme za destabilizaciju društva.

– Samo nekoliko dana nakon zastrašujućih prijetnji građanskom aktivisti Saši Zekoviću te niza prijetećih poruka koje su premrežile Crnu Goru, stigao je i ovaj pokušaj difamacije Cetinjana koji danas brane obraz Crne Gore – kazao je Radoman. On je ocijenio saopštenje ANB-a sramnim.

– U njemu se izjednačavaju oni koji prijete bezbjednosti države i oni koji hrabro upozoravaju na opasnosti u kojima se društvo nalazi usljed sistemske destrukcije odlazeće vlasti, opasna je poruka kojom se nastoje zastrašiti građanski aktivisti, a društvo u cjelini prepuštiti apetitima kreatora ruskoga i srpskoga sveta – smatra Radoman.

Zajedničko djelovanje

Ukazuje da odgovor na ,,mračne planove apsolutne destrukcije svih vrijednosti“ mora biti okupljanje i zajedničko djelovanje svih državotvornih, progresivnih i prozapadnih snaga.

– U protivnom nam prijeti dalje ubrzano propadanje, šovinizacija, segregacija i rastakanje društva – upozorava Radoman.

Aleksandar Radoman

Specijalni agenti nezadovoljni protestima

Grupa građana sa Cetinja, čije se protestne šetnje pokušavaju diskreditovati falsifikovanim nacističkim simbolima, saopštila je da to čini velikosrpska propaganda potpomognuta putinovskim agentima za specijalni rat.

– Očigledno je nezadovoljna svakodnevnim šetnjama mira za podršku Ukrajini, koje građani i građanke Cetinja organizuju – smatraju oni.

Istakli su da su na dosadašnjim skupovima slate poruke mira, ljubavi i solidarnosti s ukrajinskim narodom, o čemu su izvještavali i svjetski mediji – Al Jazeera Balkans, Balkaninsight, Le Courrier des Balkans, HRT i brojni drugi.

– Zato javnosti dostavljamo fotografiju originala i fotografiju uradaka putinovskih agenata da se dodatno uvjere s kakvim se prijetnjama suočava evropska Crna Gora. Kakvi su skupovi podrške na Cetinju, dovoljno svjedoči to što su okupljanjima prisustvovale ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i otpravnica ukrajinske ambasade Natalija Fijalka – navode Cetinjani.

,,Putinofilima“ poručuju – džabe ste krečili i dodaju da ne mogu zaustaviti niti njihove šetnje niti ljubav i solidarnost sa ukrajinskim narodom.

– Da li se ovim aktivnostima velikosrpskih agenata po instrukcijama imperijalne Rusije nakon Pozdnjakovljevih prijetnji pokušava izazvati haos u Crnoj Gori – pitanje je za koordinatora svih bezbjednosnih službi Dritana Abazovića te za Upravu policije, MUP i ANB, iako nam je odgovor tih kadrova Crkve Srbije unaprijed poznat – zaključuju u reagovanju.

Podrška Ambasade Ukrajine

Podrška Cetinjanima stigla je iz Ambasade Ukrajine koja je iskazala zahvalnost zbog njihove podrške ovoj zemlji.

– Čitavi svijet sada jasno vidi ko su pravi nacisti sadašnjosti – ruski agresori koji pljačkaju, siluju i ubijaju po Ukrajini i bombarduju mirne gradove. Najnovije stravične slike iz oslobođenih gradova Buča, Irpinj i Vorzelj kod Kijeva o tome najjače govore – zaključili su iz Ambasade Ukrajine.

In4s – platforma za širenje mržnje

Grupa građana se osvrnula i na brojne diskvalifikatorske tekstove koji se mogu naći na proruskom i četničkom portalu In4s, koji slavi rođendan Ratka Mladića“.

Portal In4s u Crnoj Gori nije registrovan kao medij, a prema ranije saopštenim ocjenama Medijskog samoregulatornog tijela djeluje ilegalno i nezakonito, a i u prošlosti je sa njegovih stranica širen govor mržnje.

Portal In4s, koji već godinama širi nacionalizam i mržnju prema crnogorskom identitetu, od početka ruske agresije na Ukrajinu objavljuje tekstove koji veličaju Rusiju i njen napad na suverenu zemlju.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu In4s funkcioniše kao platforma za širenje ratne propagande Kremlja. U specijalnom izvještaju američkog Stejt departmenta In4s je označen kao dio takozvanog propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija.

Jedan od osnivača portala In4s je aktuelni rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović.

Božović važi za ključnog čovjeka ruskih i srpskih operacija sračunatih na pretvaranje Crne Gore u dio „srpskog sveta“, a njegov govor sa jedne konferencije u Beogradu iz 2015. godine dospio je u fokus javnosti nakon što je postao rektor Univerziteta.

U tom govoru Božović poručuje da je „kulturno osvajanje temeljnije“, te da je „najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva“.

– To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Ako Rusija želi Crnu Goru u zoni svog budućeg uticaja, mora uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se može osloniti, a to je SPC – kazao je tada Božović.

DFC: Fotomontaže pokušaj diskreditacije 

Digitalni forenzički centar je reagovao na fotomontaže koje su se pojavile u cilju diskreditacije svakodnevnih skupova podrške Ukrajini na Cetinju.

– Fotomontaže u uzavreloj društveno-političkoj realnosti su snažan faktor dodatne polarizacije društva. O tome nam svjedoči i današnji pokušaj diskreditacije svakodnevnih skupova podrške Ukrajini na Cetinju, koji se pojavio na mrežama – napisali su iz DFC na Tviteru.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BZekovic
04.04.2022-11:41 11:41

Prema Crnoj Gori se ne vodi nikakav hibridni rat. U Crnoj Gori je ratno stanje intenzivno evo 3 godine, a poceo je sa litijama koje su pocele na signal organizotora i pokrtaca rata protiv drzabve Crne Gore od strane Srpske okupatorske crkve, koja je u te svrhe formirala i fasisticku vladu CG. Unistena je privreda Crne Gore, unisten je prosvjeta Crne Gore, usput je bilo krsebanja, batinanja, gestapovskih metoda mucenja, ubijanja i kriminalnih pljacki imovine gradjana Crne Gore. Policija i pravni sistem i bezbjedonsosni sistem, i politicki i zakonodavni sistem su potpuno pod kontrolom neprijatelja Crne Gore, ciji se ne… Pročitaj više »