Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Veče posvećeno Mladenu Lomparu: Angažovani intelektualac, gospodar riječi

Posebno je istakla i da je Mladen Lompar imao moć da nastavlja prošlost, a ne da je samo prikazuje

Veče posvećeno velikanu crnogorske poezije Mladenu Lomparu, upriličeno je večeras u biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, simbolično na dan njegovog rođenja.

O Lomparu su govorili mr Nela Savković-Vukčević i prof. dr Vladimir Vojinović, dok je poeziju jednog od najvećih crnogorskih pjesnika nadahnuto kazivala glumica Ivana Mrvaljević.

„Budući i aktivni tumači moraće, htjeli ili ne htjeli, da pamte Mladena Lompara po tome što je bio jedan od onih angažovanih intelektualca koji su smatrali da postoji crnogorski, književno-umjetnički kontinuitet, te da je crnogorska književnost autohtona“, poručio je Vojinović.

Istakao je da će Lompar će ostati upamćen i po valorizaciji i afirmaciji likovne umjetnosti i umjetnika Crne Gore.

„Nijedan tumač crnogorske književnosti neće moći da zaobiđe njegovu briljantnu poetiku. I kad skinemo veo postmodernizma sa Mladenove poetike, naročito kad se sa takvom poezijom suočimo u njegovoj potonjoj fazi stvaralaštva, mi zapravo shvatamo koja je pjesnička moć tog čovjeka“, ocijenio je Vojinović.

Prema riječima Nele Savković-Vukčević „pričanjem i pjevanjem Lompar je kreirao hibrid koji potvrđuje Danteovu misao da je poezija retorička fikcija prenesna u muziku“.

„Lompar je ljubavnik istorije, gospodar riječi, podanik vještica. Pjeva lako i prirodno. Muze mu dolaze širokim putevima. Prenijeto mu je znanje“, kazala je Savković-Vukčević, napominjući da joj je bila velika čast što je bila u prilici da bude autorka predgovora za više Lomparovih knjiga.

Posebno je istakla i da je Mladen Lompar imao moć da nastavlja prošlost, a ne da je samo prikazuje.

Nakon oficijelnog dijela programa, iz publike se obratio potpredsjednik Crnogorskoga PEN centra Sreten Vujović, koji je emotivno evocirao uspomene na dobra djela Mladena Lompara i njegove porodice ’94. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
23.03.2023-13:52 13:52

Mladen lompar, NEZABORAVNI, SVJETSKOG FORMATA, VELIKAN SAVREMENE CRNE GORE!SLAVA MU I NEIZRECIVA HVALA ZA SVE ŠTO JE URADIO ZA CRNU GORU!