Izglasavanjem Zakona o finansiranju lokalne samouprave u januaru ove godine prekršene su odredbe Ustava Crne Gore i odredbe međunarodnih povelja i dokumenata koje tretiraju oblast lokalne samouprave zbog čega sam podnijela inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti ovakvog dokumenta, kazala je to danas na pres konferenciji bivša potpredsjednica Opštine Kotor i članica Predsjedništva URA Ljiljana Popović-Moškov.

Ona je naglasila da su kao zainteresovana strana učestvovali na javnim raspravama povodom donošenja ovog zakona i da su imali primjedbe i sugestije, no da one na kraju nijesu usvojene.

„Ustavom Crne Gore u članu 8 stav 1 stoji da je zabranjena svaka neposredna ili posredna diskriminacija po bilo kojoj osnovi, a isto tako Ustav propisuje pravo na samopredjeljenje odnosno pravo na formiranje lokalnih smouprava i načela da sve lokalne uprave moraju biti jednake. Tu je i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi koju je ratifikovala Vlada Crne Gore a koja kaže da sve lokalne samouprave moraju bii jednake u oblasti finansiranja. I stari Zakon o lokalnoj samoupravi imao je diskriminišuće elemente a one su se kao i u ovom zakonu ogledale u načinu koliki postotak će se od poreza na dohodak građana vraćati lokalnim smoupravama. Tim prošlim zakonom taj postotak je za sve gradove iznosio 12%, izuzev Prijestonice i Glavnog grada u čemu se ogledala diskriminacija“, navela je Popović-Moškov.

Ona je ustvrdila da se novim Zakonom o lokalnoj samoupravi diskriminacija produbila i da opštine tri regije u Crnoj Gori nemaju isti procenat vraćanja poreza na dohodak građana u svoju kasu.

„Građani koji rade i privređuju u Crnoj Gori, u razlici u kojem regionu žive su diskriminasani i to je protivno Ustavu i međunarodnim dokumentima.  Primjera radi građanin koji živi na primorju svoju opštinu finansira sa 6,5e a isti građanin na sjeveru svoju opštinu sa nekih 50e. Spomenuću susjednu Hrvatsku gdje se porez na dohodak građana stoprocentno vraća lokalnim samoupravama a tačno je određeno šta ta lokalna uprav iz tih 100% finansira. Svakako da je obaveza da 15% tog poreza lokalna samouprava uplaćuje u egalizacioni fond koji upravo služi da bi se smanjila regionalna ekonomska neujednačenost u zemljama. U našem Zakonu egalizacioni fond je ostao a država diskriminiše građane na osnovu regije gdje žive“, navela je Ljiljana Popović-Moškov.

Ona je istakla i da morsko dobro u novom zakonu u primorskom regionu nije na popisu prirodnih bogatstava i dobara i da su primorske opštine dovedene u apsurd da ne mogu da ubiraju prihode, kao što to rade građani drugih regiona koji ubiraju prihode od svojih bogatstava (ruda, šuma, vode, kamena…).

Ona je komentarišući političku situaciju u Kotoru pozdravila odluku Upravnog suda i istakla da je on pokazao da sve institucije u zemlji nijesu zarobljene.

„Odluka je donekle odblokirala život grada jer će se izmirivati zarade zaposlenih, no ona neće ništa značajnije promijeniti u odnosu na koaliciju jer je njen manevarski prostor sužen već odavno. Na to smo kao URA još od jula prošle godine ukazivali, pokrećali inicijative, pozivali na dijalog, nudili rješenja no to nažalost nije naišlo na razumijevanje koalicionih partnera“, ukazala je Popović-Moškov.

Na pitanje novinara šta će se dalje dešavati u Kotoru nakon odluke Upravnog suda ona je odgovorila da bi Vlada trebala da se drži odluke koju je donijela 30. maja i dala rok da Skupština u roku od 20 dana (dakle do 19.juna) sazove Skupštinu a u suprotnom će na određeno vrijeme imenovati povjerenike do raspisivanja novih izbora.

„Inicijative za ponovno razrješenje predsjednika Opštine dakle nemaju utemeljenje i sa praksom političke korupcije u Crnoj Gori treba jednom zauvijek raskrstiti jer bi se fabrikovala većina koja ne iskazuje volju građana koji su glasali na prethodnim lokalnim izborima“, zaključila je Moškov.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve