Utorak, 3 Oktobra, 2023
Rubrika:

Uprkos krizi, u Herceg Novom radovi na sve strane

Uprkos krizi koju je izazala pandemija virusa korona, prioritet lokalne uprave ostala je sanacija mreže puteva kroz novska naselja, što za rezultat ima paralelan rad na projektima širom opštine

Tokom proteklih mjesec dana na više lokacija u Herceg Novom izvođeni su radovi na uređenju putne infrastrukture čija ukupna vrijednost iznosi oko pola miliona, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Uprkos krizi koju je izazala pandemija virusa korona, prioritet lokalne uprave ostala je sanacija mreže puteva kroz novska naselja, što za rezultat ima paralelan rad na projektima širom opštine.

Za mnoge mještane naselja u zaleđu Herceg Novog ovi projekti predstavljaju veoma značajna ulaganja, koja su prva nakon više desetina godina. Koliko uređeni putevi olakšavaju svakodnevno funkcionisanje i podižu kvalitet života uvjerili su se građani na Vrbanju, Kruševicama, Mokrinama, Ublima, u Mojdežu, Zelenici, Sasovićima, Baošićima.

U Zelenici je asfaltirana dionica puta od Džorovog mosta do kasarne. Pri kraju je izgradnja 12 priključaka na kanalizacionu mrežu na potezu od mosta do „Kluba penzionera“, nakon čega će biti kompletirana sanacija te dionice ukupne dužine preko kilometar. Takođe, urađeno je proširenje puta na dionici od pumpne stanice Opačica do Marića, gdje narednih dana kreće i asfaltiranje.

Okončano je betoniranje oko kilometar puta na potezu Rujevo-Obalica, iznad Zelenike. Na taj način se privodi kraju dvogodišnje probijanje oko dva ipo kilometra puta puta do zaselaka, koje su zbog loših uslova za život žitelji napustili prije četiri decenije.

Počeli su radovi u okviru druge faze sanacije lokalnog puta od Kruševica do Vrbanja. U ovoj fazi biće urađena proširenja na deset lokacija, čime će biti poboljšana preglednost u krivinama i omogućeno jednostavnije mimoilaženje vozila koja se upute ka jednom od najpoznatijih novskih izletišta. Po završetku radova na proširenju, uslijediće asfalitiranje oko hiljadu kvadrata puta Kruševice – Vrbanj.

Završeno je asfaltiranje prve dionice puta ka Ublima, od skretanja kod Karaule prema selu. Ovo je prva faza uređenja te saobraćajnice, a druga je u planu za narednu godinu.
Sanacijom prve faze trase Porobići – Kosići, koja spaja sela Mojdež i Mokrine, ponovo će biti prohodan put kojim je godinama onemogućeno saobraćanje putničkih automobila. Ovim projektom grad dobija direktnu kolsku vezu između Mojdeža i Mokrina, pa će se put između dva sela biti skraćen za oko 17 kilometara.

Izvode se radovi na betoniranju i proširenju dionice od Žukove glavice do skretanja za Tijesni klanac, tačnije zaseok Mrkajići, što je poslednja trasa koju je bilo potrebno urediti kako bi put spojio naselja Mojdež i Sutorina.

Završeni su i radovi na betoniranju dijela lokalnog puta Lastva-Sasovići, nakon što su ranije ove godine spojena naselja Gornji i Donji Sasovići, čime su Podi i Zelenika povezani uređenim, kolskim putem.

Protekle nedjelje završeno je proširenje i uređenje puta ka crkvi Sveti Nikola u Baošićima, projekat na čiji su značaj i potrebu mještani godinama ukazivali zbog pojačanog tranzita vozila i izgradnje u tom dijelu naselja.

U toku je druga faza proširenja Ulice Svetozara Živojnovića u Igalu. Nakon što je protekle godine uređeno prvih oko 300 metara, sada će biti proširen nastavak ulice do crkve Svetog Preobraženja i dobiće se novih dvadesetak parking mjesta, zbog čega su ovaj projekat podržali Crkva i lokalni privrednici.

Lokalna uprava je izdvojila sredstva i za asfaltiranje ulice Spasića i Mašere, koja vodi kroz naselje Nemila. Završeni su radovi na jednom kraku ove ulice, a u pripremi je sanacija ostala dva.

Opština je pomogla i uređenje Bitoljske ulice na Savini, a završeni su tenderi za radove u Ulici bokeških mornara i kraku Ulice Braće Grakalić koji vodi ka Šetalištu.

Ugovorena je sanacija Topaljske ulice, tačnije stepeništa na Toploj koje spaja Njegoševu i magistralu. Na ovom potezu biće urađena nova betonska oplata i javna rasvjeta.
Raspisan je i tender za izvođenje radova na sanaciji lokalnog puta Modra ploča – Topla, što će podrazumijevati pripremu terena i izradu kolovozne konstrukcije.

Počela je izgradnja trotoara uz Jadransku magistralu u Igalu, na potezu od Instituta do Ribarske ulice. Novi trotoar uklopiće se u postojeći i biće prilagođen osobama sa otežanim kretanjem. Na ovaj način, lokalna uprava riješava problem koji je ostao nakon rekonstrukcije magistrale i unaprijeđuje bezbjednost brojnih pješaka i turista koji borave u Institutu i hotelu „Play“. Osim toga, uporedo sa ovim radovima teče i izrada projekta rekonstrukcije trotara u ulici Pete crnogorske brigade i Orjenskog bataljona.

U Sutorini je u toku izgradnja višenamjenskog sportskog igrališta, na prostoru uz novi objekat Dnevnog centra. Igralište će imati sportski teren na kojem će biti postavljeni koševi, golovi za rukomet i za mali fudbal. Biće uređene okolne zelene površine, postavljena ograda i instalirana nova javna rasvjeta. Ovo će biti prvo sportsko igralište u tom naselju, koje će moći da koriste sva djeca, mladi i mještani, kao i štićenici Dnevnog centra.

Vrijedi podsjetiti, tokom proteklog mjeseca završeni su i radovi na drugoj fazi adaptacije glavne novske pijace i ona je ponovo otvorena. Radovi na uređenju podrazumijevali su kompletnu adaptaciju i prilagođavanje svim uslovima po sistemu HACCP standarda. U trećoj fazi adaptacije pijace u centru grada predviđena je zamjena fasadne stolarije na poslovnim prostorima koji su u vlasništvu Opštine i postavka novog mobilijara na otvorenim prostorima pijace, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve