Smanjenje fonda časova predmetima istorija, geografija, filozofija i sociologija, na jedan čas nedjeljno u stručnim školama, dovešće u pitanje koncept građanskog društva koje se zagovara, poručuju iz Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore.

Udruženje nastavnika društvene grupe predmeta Crne Gore, je analiziralo prve rezultate smajenja fonda časova društvene grupe predmeta i predlog za njihovo smanjenje u okviru modularne nastave u srednjim stručnim školama.

„Na žalost rezultati izvršene analize nameću sljedeći zaključak. Smanjenje fonda časova predmetima (istorija, geografija, filozofija i sociologija) a koji direktno utiču na formiranje nacionalne svijesti mladih naraštaja i njihovih vrijednosnih sudova o prirodnimresursima države u kojoj živimo, na jedan čas nedjeljno, dovešće u pitanje koncept građanskog društva koje se zagovara“, poručuju iz Udruženja nastavnika.

Kažu da ako nove generacije građana Crne Gore ne budu u školama dovoljno usvojile vrijednosti društva Crne Gore i Evrope i izgradile pozitivan stav o sebi i svojoj okolini, biće prepušteni sami sebi.

„Stavove i vrijednosti će usvajati pod uticajem društvenih mreža i drugih masovnih medija. Imaćemo podanike, a ne slobodne građane“, poručuju nastavnici.

Udruženje Nastavnika društvene grupe predmeta pozvalo je sva strukovna udruženja nastavnika, Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje, katedre Filozofskog fakulteta u Nikšiću i Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti, da zajednički organizujemo javnu debatu – okrugle stolove.

„Predlažemo temu “Mjesto i uloga društvenih predmeta u obrazovnoj politici Crne Gore”. Cilj našeg udruženja je da podignemo svijest stručne i laičke javnosti o značaju naših predmeta za formiranje budućnosti Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Slobodan Savović, ispred Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve