Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

U utorak promocija zbirke poezije Jelene Jovetić

Istovremeno, promocija je koncipirana kao donatorsko veče – sa akcijom od prodaje knjige za podršku Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju Tisa, Bijelo Polje

Predstavljanje zbirke poezije “Ko li mi te brani”, autorke Jelene Jovetić, na programu je u utorak (18 časova) u biblioteci “Radosav Ljumović” – sala “Marko Miljanov”.

“Ko li mi te brani” prva je zbirka pjesama Jelene Jovetić.

“Nadahnuće kojim su pisane pjesme pokušaj je da se prenese istorijska borba Crne Gore za vječnost. Ali nije samo to bio cilj pjesnikinje, iza svake pjesme stoji posveta ženi Crne Gore, koja je dostojanstveno i hrabro čuvala postojanost i vječnost Crne Gore. Ostajući dosljedna surovim vremenima i surovim kršima. Ostajući hrabra i gorda i u bolu, kojeg je bilo više nego radosti”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Recenziju za knjigu napisao je akademik Branko Banjević, i svojim riječima dao i podršku stvaralačkom poduhvatu ove knjige sljedećim riječima:

“Ona ima i pedagoško značenje, jer uči mladu generaciju da bude vezana svim bićem za svoje tlo. A to znači i sa svijetom”.

Ove riječi dodatno daju vrijednost ovom djelu za pjesnikinju koja je tek počela da stvara, nastavak je saopštenja.

Recenziju je napisala i profesorica i pjesnikinja Tatjana Ćalasan, sa prefinjenošću ukazujući na osobenost autorke knjige sa “ljepotom ženske hrabrosti i velike nježnosti”.

Profesorica Zoja Bojanić Lalović ukazuje da je djelo “iskra u vječnosti”, sa “punom emocijom, sa pjesničkim slikama koje pokazuju raskošni talenat i treba da se nađe u udžbeničkoj literaturi, kao najbolji primjer rodoljubive poezije”.

“Pjesme se protežu slikajući različite epohe, tamnih godina, ali i nikad zatamljene želje da se ova zemlja brani. Ovdje je uvijek bila sudbina ista, rođeni da umru za Crnu Goru. Ali postoji i nešto iza tog vidljivog i poznatog iz sudbine Crnogoraca, a to je veličanje onih koji žale. Noseći istu nit da nije samo srećan što je poginuo za Crnu Goru, već i što ga ljepota uzvišene crnogorske žene ožali. Onako nako samo ovdašnje žene znaju i žaliti. Stoga pjesnikinja iznosi- ‘Okameni gordo lice i blagoslovi uzdanice: Sve što mi je srce svilo…'”, piše u saopštenju, između ostalog.

Istovremeno, promocija je koncipirana kao donatorsko veče – sa akcijom od prodaje knjige za podršku Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju Tisa, Bijelo Polje.

Na promociji će govoriti Tatjana Ćalasan i Zoja Bojanić Lalović, stihove glumac Zoran Vujović, a moderator na prodstavljanju biće novinarka Milica Babić. Knjiga će od 8. marta biti dostupna u Podgoričkoj knjižari, zaključak je saopštenja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve