Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Jedna od najstarijih poznatih knjiga na svijetu dobiće više od 2,6 miliona dolara na aukciji

Očekuje se da će jedna od najstarijih knjiga koje postoje, koštati više od 2,6 miliona dolara kada bude stavljena na aukciju ove godine

Crosby-Schøyen Codex, koji je napisan na koptskom jeziku, na papirusu u Egiptu, najstarija je hrišćanska liturgijska knjiga prema međunarodnoj aukcijskoj kući Christie’s . Prodaja je planirana za 11. juni u Londonu.

Kaže se da je jedan pisar napisao kodeks koji se sastoji od 52 lista – ili 104 stranice – tokom perioda od 40 godina u manastiru u Egiptu.

Pisanje ugljenikom sugeriše da knjiga datira negdje između sredine 3. i 4. vijeka. Jedan od najranijih svjedoka širenja hrišćanstva, kodeks, sadrži prvu Petrovu poslanicu i Joninu knjigu.

Stranice su sačuvane iza pleksiglasa, koje se čuvaju u dvije drvene kutije na zaključavanje. Christie's je procijenio svoju prodajnu cijenu između 2,6 miliona i 3,8 miliona dolara.

Kodeks je dio Bodmerovihpirusa, koji su otkriveni 1950-ih i sadrže biblijske tekstove, hrišćanske spise i paganske tekstove.

Crosby-Schøyen je jedan od najranijih svjedoka razvoja u kulturnom i tekstualnom procesu. Ali istorija knjige nije bila konkurentna po značaju sve do Gutenbergove štamparije i revolucije 20. vijeka u elektronskom izdavaštvu i komunikaciji.” on je rekao.

“Malo je vjerovatno da će nešto poput ovoga ikada više doći na aukciju.”

Donadoni je dodao: „Ona je od monumentalne važnosti kao svjedok najranijeg širenja hrišćanstva po Mediteranu: najraniji monasi u Gornjem Egiptu u najranijem hrišćanskom samostanu koristili su ovu knjigu da proslavljaju uskršnje proslave, tek nekoliko stotina godina nakon Hrista i samo stotinjak godina nakon što je napisano posljednje Evanđelje.

“Sadrži dva najranija teksta dviju biblijskih knjiga, Prve Petrove i Jone, oba korišćena u tim uskršnjim službama.”

Dobro očuvano stanje kodeksa uglavnom je rezultat „povoljnih klimatskih uslova“ u Egiptu gdje je kodeks otkriven, prema detaljima kataloga koje je objavio Christie's.

Kodeks je naveden kao dio šire zbirke “rukopisnih remek-djela” iz The Schøyen Collection, koju Christie's opisuje kao “jednu od najvećih i najsveobuhvatnijih kolekcija rukopisa ikada sastavljenih”.

Na njihovoj web stranici stoji: „Važnost materijala u ovoj zbirci daleko prevazilazi okvire privatne zbirke, pa čak i nacionalne javne zbirke. Prodaja obuhvata 1300 godina kulturne istorije i uključuje rukopise svjetske baštine kao što su Crosby-Schoyen Codex, Holkham Hebrew Bible i Geraardsbergen Bible, ali i grčku književnost, humanistička remek-djela, knjigu u vlasništvu sveca, rani engleski zakon, istorijski važna škotska hronika i najraniji poznati uvez knjiga.”

Kodeks je trenutno na raspolaganju u Christie's New Yorku gdje će ostati do 9. aprila.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve