Subota, 15 Maja, 2021
Rubrika:

U ime oca, strica i svetoga duha (2): Crkvena opština nije znala za malverzacije Amfilohijevog bratanića, MCP ćuti

Da stvar bude još problematičnija, u Statutu SPC stoji da niko bez odobrenja Patrijaršije ne može da sklapa ugovore o zemljištu i da ga prodaje. Stoga je opravdano postaviti pitanje da li je Arseniju Radoviću bilo omogućeno da sprovodi malverzacije sa zemljištem samo zato što ima uticajnog strica na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske?

Mitropolija crnogrosko-primorska (MCP) Srpske pravosalvne crkve (SPC) i njihovi saradnici iz političke i bezbjednosno-obavještajne sfere, doživjeli su veliko ogorčenje nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U cilju spriječavanja sprovođenja ovog zakonskog akta pribjegli su kontinuiranim medijskim i parapolitičkim napadima sa ciljem rušenja države i njenih legalno i legitimno izabranih predstavnika.

Lider SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović: Da li je znao za bratanićeve poslovne transakcije?

MCP po svaku cijenu pred domaćom i međunarodnom javnošću želi da sebe predstavi kao žrtvu “ateističke” i “demonske” vlasti iako to nema veze sa istinom, jer država samo želi da uvede red u sivu zonu koja je decenijama ostala van svih zakonskih okvira, o čemu svjedoče brojne zloupotrebe čelnika SPC koje sve češće isplivavaju u javnost.

Portal Aktuelno je još u martu pisao o skandalu u režiji Srpske crkve u Crnoj Gori, potpomognutom svesrdno od strane državnih organa, u koji je umješan bratanić mitropolita Amfilohija Radovića.

Kako smo ranije pisali, Budvanin Pavle Bučaj, priznati bokserski stručnjak priložio nam je dokumenta iz kojih se vidi da je bratanić mitropolita Amfilohija, sveštenik Arsenije Radović na prevaru, zaobilazeći crkvene organe, važeće zakone i uz pomoć pojedinaca iz državnih institucija Crne Gore, 2001. godine nelegalno prepisao 181 m2 zemljišta Crkve Svete Trojice u Budvi (parcela 1707/1 KO Budva) na drugo privatno lice (ime i prezime poznato redakciji).

Za to je Radović, ili neko u SPC, dobio 10.000 tadašnjih njemačkih maraka, o čemu svjedoče dokumenta koja je Bučaj dostavio.

Potvrda malverzacija

Portal Aktuelno nedavno je od drugog izvora dobio potvrdu Crkvene opštine Budva iz 2007. godine koja dokazuje da sveštenici SPC nijesu znali ništa o malverzaciji sa crkvenom zemljom u koju je bio umiješan Amfilohijev bratanić.

U Crkvenoj opštini nijesu znali ništa o poslovima sa nekretninama koje je obavljao Arsenije Radović

“Potvrđujemo da katastarsku parcelu 1707/1 KO Budva koja je prema izvodu lista nepokretnosti broj 104-956 – 1 – 11 2001. od 27. 11. 2001. KO Budva, vlasništvo crkvene opštine Budva nismo nikome prodali te je kao takva vlasništvo Mitropolije crnogorsko primorske”, navodi se u potvrdi koju je u ime SPC Mitropolije crnogorsko-primorske crkvene opštine Budva potpisao jerej Boris Radović.

Takođe se navodi da je “u toku utvrđivanje sadašnjeg stanja kog Direkcija za nekretnine područne jedinice Budva tako da će ono biti izvršeno u kratkom vremenskom periodu”. Napominje se da je ova potvrda izdata kao “dokaz o vlasništvu”.

Ovih 181 m2 prepisano je na privatno lice (ime i prezime poznato redakciji) na osnovu Ugovora o vansudskom poravnanju koji je u ime SPC preko punomoćja svojim potpisom omogućio bratanić Amfilohija Radovića – Arsenije Radović! SPC, ili sam Radović za poravnanje su dobili tadašnjih 10.000 maraka. Pitanje je kako je ova transakcija omogućena s obzirom da za nju nije znao niko iz Crkvene opštine Budva što se se vidi iz gore priloženog dokumenta.

Da stvar bude još problematičnija, u Statutu SPC stoji da niko bez odobrenja Patrijaršije ne može da sklapa ugovore o zemljištu i da ga prodaje. Stoga je opravdano postaviti pitanje da li je Arseniju Radoviću bilo omogućeno da sprovodi malverzacije sa zemljištem samo zato što ima uticajnog strica na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske?

Zgrada patrijaršije SPC: Da li su znali za prodaju crkvenog zemljišta?

Portal Aktuelno kontaktirao je putem mejla Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC još prije nekoliko mjeseci uz upit da prokomentarišu ovaj slučaj. Odgovore na mejl koji smo poslali u martu još nijesmo dobili.

Neznanje, strah ili korupcija?

Prema nezvaničnim saznanjima portala Aktuelno, kako smo već pisali, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC u Budvi, posjeduje ogromnu i veoma vrijednu imovinu koja uključuje poslovne prostore, stanove i zemljište, a kojoj se ne zna porijeklo i kojom raspolaže mimo svih zakonskih propisa.

Primjer sa 181 m2, koji predstavlja samo zanemarljiv dio ogromne imovine SPC u Crnoj Gori, najbolje govori na koji način ova organizacija posluje uz svesrdnu pomoć pojedinih državnih službenika.

Nesporno je da SPC i njeni čelnici imovinu koju posjeduju doživljavaju kao nešto što im je dato od boga i sa čim mogu da raspolažu kako im se prohtje. Pitanje koje se ovdje nameće je – kako Srpskoj crkvi tako lako kod državnih organa – prije svega kod katastra i Uprave za nekretnine, prolaze ovakve i slične malverzacije?

Da li je u pitanu neznanje, strah od božije kazne ili jednostavno nepotizam i korupcija, to je problem koji država mora pod hitno da raščisti.

Koliko je ova pseudovjerska svetosavska organizacija opsjednuta materijalnim bogatstvom, bavićemo se u mini feljtonu o kršenju jevanđeljskih učenja od strane SPC koji počinjemo da objavljujemo od sjutra.

Balša Knežević

Najnovije

Ima li mjesta za Air Montenegro

piše: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb) Zbog impulzivne i ishitrene odluke Crne Gore ova država nema nacionalnog prijevoznika već skoro šest mjeseci. Osnivanje nove kompanije i...

Marko Vešović SVAŠTARA: Mora da je valjala

Za aktuelno.me Piše: Marko Vešović U proteklom ratu, ponekad sam kušao zamisliti šta bi rekla Darinka Simeunova da je doživjela ovaj kijamet i, od toga zamišljanja, ...

Vučićeva ironična predstava: “Susret sa Đukanovićem će izgledati baš lepo”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć, a uoči predstojećeg samita Procesa Brdo-Brioni, kazao da će to biti prvi put da se susretne sa predsjednikom Crne...

Još jedna odluka Vlade na štetu države: Cigarete skuplje 60 centi od 1. jula

Najavljeno povećanje akciza na duvan i duvanske proizvode neće, kako je to Vlada procijenila, donijeti prihod državi od 16,8 miliona eura, već ogroman rast...

Prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu očekuje se tokom vikenda

Diplomatski izvor blizak nastojanjima da se postigne prekid vatre između Izraela i palestinskog Hamasa izjavio je za izraelske medije da ima razloga za optimizam...

Najčitanije

Povezano

Zasijedanje Arhijerejskog sabora SPC 24. maja, biraće se arhijereji mitropolija

Redovno zasijedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve SPC počeće 24. maja, na praznik Svetih Кirila i Metodija, saopšteno je danas iz SPC. Sabor će...

SDT: Formiran predmet povodom prijave protiv MCP i Joanikija o navodnom prikrivanju slučajeva pedofilije

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet na osnovu podnijete krivične prijave od strane NVO Montenegro International, a protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija...

Izvještaj Stejt departmenta: Prigovori SPC

Američki Stejt department objavio je godišnji Izvještaj o vjerskim slobodama u svijetu 2020. Portal Aktuelno prenosi dio teksta koji je objavio Glas Amerike i...

DPS: Vlada nema autoritet, litije su šamar medicinskoj struci

Jučerašnja litija u Nikšiću u kojoj su koračale hiljade ljudi, bez upozorenja i reakcije nadležnih na kršenje epidemioloških mjera, šamar je medicinskoj struci koja...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nišin kiljan
24.06.2020-09:51 09:51

Naš Miraš je pošten. Naš nekolicina ga volimo. Štanas briga za njih 300000 ljudi.

Nikola
25.06.2020-02:35 02:35

Postovani administratore. Najljepse Vas molim da ubuduce ne objavljujete komentare nepismenijeh goveda nego da im iste vratite na doradu, to jest da im neki njihov cetnik-fasista sa malo skole ispravi gramaticke greske. Hvala

Zagor
26.06.2020-12:05 12:05

Cetnici ne miruju. Cuvaj se Crna Goro. Separatisti su opasna sorta. Zar moze neko biti pop a osvestavati oruzje i koljace. Izgleda da moze ali ssmo u spc.