Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Trinaestojulska nagrada sa mirisom TAMJANA i NAMJEŠTANJA: Da li je laureat Uljarević štancer piratskih izdanja?

Odluka da Uljarević dobije nagradu otvorila je priču o urušavanju najvećeg državnog priznanja, jer se spekuliše da je u ovom slučaju za dodjelu izgleda bila ključna konekcija sa Crkvom Srbije i ''tamjanom''

Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade ove godine odlučio je jednoglasno da se ona dodijeli Romanu Simoviću, violinisti, za koncertnu turneju tokom 2022. godine, Naodu Zoriću, slikaru, za likovnu izložbu „Slike i crteži“. Ali žiri se pobrinuo da dodjela Trinaestojulske nagrade ove godine ne prođe bez kontroverzi.

Laureat je i Predrag Uljarević, izdavač knjige odlazećeg premijera Dritana Abazovića, veoma blizak takozvanoj SPC, za ”ukupnu godišnju aktivnost na razvoju kulture (izdavaštvo)”. Ta odluka je donijeta preglasavanjem članova žirija, navelo je u saopštenju Ministarstvo kulture i medija.

Upravo ova odluka žirija koji čine predsjednik Profesor Filozofskog fakulteta Miroslav Doderović, a članovi su Žarko Leković, Dragan Koprivica, Isidora Damjanović, Svetlana Ivanović, Vidran Kljajević i Milena Burić izazvala je brojne kontroverze u javnosti.

Crnogorski PEN Centar se oglasio saopštenjem u kojem tvrdi da je “skandalozna odluka žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade da se to prestižno državno priznanje dodijeli Predragu Uljareviću”.

Predrag Uljarević – Joanikijev i Abazovićev prijatelj

”To je još jedan je u nizu primjera unižavanja najboljih tradicija koje ta nagrada simbolizuje i opšte degradacije crnogorskoga društva“, poručili su iz Crnogorskog PEN centra.

Oni u saopštenju navode da svi “oni koji bolje poznaju djelovanje braće Uljarević znaju da su izdavačko ime, za koje je Predrag nagrađen, sticali reputacijom „štancera“ piratskih izdanja, zbog čega su protiv njih godinama vođeni sudski sporovi u Republici Srbiji”.

”Poznato je, dakako, i to na koji su način uz svakovrsne sistemske zloupotrebe i izdašnu pomoć i bivše i sadašnje vlasti braća Uljarević stekla monopolističku poziciju u crnogorskom knjižarstvu i izdavaštvu. Njihove veze s Beogradskom patrijaršijom i uloga u promociji velikosrpske ideologije tema su za posebnu raspravu”, poručuju iz PEN-a.

Biće, ipak, da je kao, kako dodaju, ključni kriterijum za nagradu Predragu Uljareviću uzeto to što je izdavač knjige uzurpatora premijerske funkcije Dritana Abazovića, mada to nije prvi – a vjerovatno ni posljednji – premijer kojem će dobrohotni Uljarević objaviti knjigu.

Prema informacija portala AKTUELNO, optužbe o sumnjivom djelovanju Uljarevića u Srbiji su u pripremi i trebalo bi narednih dana da budu prezentovane. Na internert sajtu Companywall navodi se da postoju podatak o 4 sudske objave. 

Uljarević, odnosno ”Nova knjiga” je izdavač djela ”Kritika globalne etike” čiji je autor odlazeći premijer Dritan Abazović. Abazović je tu knjigu promovisao prošle jeseni, a zvanična promocija je održana u decembru u Podgorici.

Odluka da Uljarević dobije nagradu otvorila je priču o urušavanju najvećeg državnog priznanja, jer se spekuliše da je u ovom slučaju za dodjelu izgleda bila ključna konekcija sa Crkvom Srbije i ”tamjanom”.

Ta odluka Žirija izazvala je oštre reakcije na mrežama.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Evidence
23.06.2023-11:32 11:32

Zamislite apsurd, koju dodirnu tačku ima 13. Jul, sa isvjesnim ‘mučenikom’ Ularevićem, poklonikom SPC ili SS, (svetosavske sekte), zločinačke organizacije, koja je proglasila za svece popa Macu i popa Šiljka koji su svirepo ubijali trinajestojulske patriote. Užas! ‘Lobotomija’ zdravo-razumskih građana.