Četvrtak, 8 Juna, 2023
Rubrika:

Seksualno nasilje nije dječja igra: Postoji i u Crnoj Gori, može se desiti svima

Statistika pokazuje da je jedno od petoro djece u Evropi doživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro djece koja dožive seksualno zlostavljanje jedno je dječak, a četiri su djevojčice

Seksualno nasilje postoji i u Crnoj Gori i može se desiti svima, te ćemo u cilju prevencije i u toku ove godine nastaviti sa javnim akcijama i danima otvorenih vrata, saopštili su danas iz organizacije SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Ilustracija

Ta organizacija, zajedno sa Sigurnom ženskom kućom Podgorica i NVO Prima, podsjeća na 18. novembar – Evropski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, ističući da je to prilika da još jednom ukažu da se seksualno nasilje može desiti svima, bez obzira na pol, uzrast, društveni status, fizički izgled ili pripadnost određenoj grupaciji.

“Statistika pokazuje da je jedno od petoro djece u Evropi doživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro djece koja dožive seksualno zlostavljanje jedno je dječak, a četiri su djevojčice. Važno je da edukujemo djecu, njihove roditelje, a i širu javnost da prepoznaju seksualno nasillje”, naveli su u SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Dodaju da Konvencija Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, koju je ratifikovala Crna Gora, naglašava nužnost trajnog i usklađenog djelovanja svih aktera u zajednici sa ciljem stvaranja uslova za trajnu dobrobit i zaštitu prava djece.

“U čast obilježavanja ovog dana, posebno ukazujemo na važnost edukacije i senzibilisanja javnosti kako bi se olakšalo prijavljivanje slučajeva seksualnog nasilja nad djecom te kontinuiranog sprovođenja programa preventivnog osnaživanja djece. Zajedničkim djelovanjem djeci treba da omogućimo da odrastaju u zaštićenom okruženju, u kojem će biti sigurna i slobodna”, poručuju iz SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve