Utorak, 6 Decembra, 2022
Rubrika:

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Da li je MVP znao za dolazak Porfirija i da li je odobrio let

''Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi provjerava postupanje policijskih službenika Sektora granične policije prilikom ulaza i izlaza iz Crne Gore delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) dana 3. avgusta 2022. godine'', naveli su iz Savjeta

Savjet za građansku kontrolu rada policije traži od Minstarstva vanjskih poslova informaciju MVP informaciju da li je let helikoptera MUP-a Srbije, u kojem je bio srpski partijarh Porfirije, zvanično najavljen Crnoj Gori i da li je odobren.

“Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi provjerava postupanje policijskih službenika Sektora granične policije prilikom ulaza i izlaza iz Crne Gore delegacije Srpske pravoslavne crkve (SPC) dana 3. avgusta 2022. godine”, naveli su iz Savjeta.

Zbog toga je Savjet zamolio MVP za informaciju da li je let helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije najavljen diplomatskim putem državnim organima Crne Gore i da li je MVP odobrilo taj let.

Od direktora Uprave policije, Zorana Brđanina, Savjet je zatražio jasno pojašanjenje oko leta helikoptera MUP RS i da li smatra da odobrenje MVP nije bilo neophodno i da li se na konkretnu situaciju odnose odredbe Zakona o vazdušnom saobraćaju.

“Savjet se kod Brđanina interesovao za jasno citiranje propisa koji su omogućili da letilica MUP RS sleti u kamp crnogorske policije, a delegacija SPC uđu u Crnu Goru mimo regularnog i redovnog graničnog prelaza”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Navodi se da Savjet priprema posebnu tematsku sjednicu posvećenu ovom događaju pa je zatražio službene kontakte sa Draganom Klikovcem, pomoćnikom direktora Uprave policije za Sektor granične policije, Vaskom Akovićem, načelnikom Regionalnog centra granične policije “Centar” koji je 03.08.2022. godine podnio i ostavku na tu dužnost i Aleksandrom Đukić, komandirkom Stanice granične policije Aerodrom Golubovci. Na sjednicu će biti pozvan i građanin Predrag Boljević, koji i vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je tijelo koje je shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima odgovorno i obavezno da vodi računa i o ljudskim pravima policijskih službenika.

“S tim u vezi upućena je hitna preporuka da Uprava policije, posebnim saopštenjem, reaguje na navode predsjednika Vlade, dr Dritana Abazovića, u odnosu na policijskog starješinu Vaska Akovića, saopštenim na konferenciji za štampu u Vili Goricu od 4.08.2022. godine, kojima je istog doveo, bez ponuđenih dokaza, sa tolerisanjem prekograničnog šverca i drugim nezakonitim radnjama”, ističu u Savjetu.

Uvjereni smo, kažu, gospodine Brđanin, da prvi Vi od stupanja na dužnost vršioca dužnosti a potom i direktora Uprave policije u punom kapacitetu, ne bi ste tolerisali i ćutali na bilo koju protivzakonitu aktivnost bilo kojeg policijskog službenika ili starješine.

“Primijetili smo da u zvaničnom reagovanju, Uprava policije u tom domenu, mislimo isključivo na to pitanje, nije pružila potrebnu zaštitu sopstvenog i kredibiliteta Akovića”, navedeno je u obraćanju Savjeta za građansku kontrolu rada policije direktoru Uprave policije Brđaninu.

Osim toga Savjet je zatražio hitnost u postupanju i ukazao da odgovori iz Kabineta direktora Uprave policije prema građanskom nadzoru policije prilično i neopravdano kasne.

Patrijarh Porfirije je 3. avgusta potpisao Ugovor između SPC-a i Crne Gore sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Dolazak Porfirija i delegacije SPC nije bio zvanično najavljen i veliku pažnju javnosti izazvao njihov dolazak helikopterom MUP-a Srbije u Crnu Goru. Iz Uprave su naveli da je sve urađeno u skladu sa zakonom i propisima. Međutim, Predrag Boljević je podnio je krivičnu prijavu i tvrdi da je policija preksršila proceduru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
avabazvulin
06.08.2022-13:26 13:26

A od kad je Policija Srbije zaposlena kod Crkve Srbije?Zna li ko i moze li dat obavestenje o tome?