Petak, 17 Septembra, 2021
Rubrika:

RSE: Masovno kršenje mjera na sahrani Amfilohija vodi kolapsu zdravstva

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nijesu nosili maske ni poštovali fizičku distancu

Epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore Darinka Marković ocjenjuje kako je neminovan značajan porast broja oboljelih od COVID-19 nakon okupljanja hiljada vjernika na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija proteklog vikenda u Podgorici.

foto Savo Prelević, RSE/RFE

 

„Svaki masovni skup, bez obzira kojim povodom je organizovan predstavlja izuzetno veliki epidemiološki rizik, a dosadašnje iskustvo nam govori da će nakon ovog posljednjeg događaja doći do velikog porasta broja oboljelih u narednih 15 dana“, kaže Darinka Marković za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Epidemiolog Instituta za javno zdravstvo (IZJ) Senad Begić je na konferenciji za novinare u ponedjeljak upozorio da je pooštravanje mjera jedini način da se stvari stave pod kontrolu, ukoliko narednih dana dođe do eksponencijalnog rasta broja novih infekcija.

Na sahrani u Hramu Hristovog vaskrsenja gdje je bio izložen otvoreni kovčeg sa tijelom mitropolita, sveštenici, najveći dio vjernika kao i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nijesu nosili maske ni poštovali fizičku distancu.

Mjera se nije pridržavao ni mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, (na fotografiji uz tijelo mitropolita Amfilohija)
FOTO Savo Prelević, RFE/RSE

Sveštenici su pričešćivali vjernike istom kašikom a dio prisutnih je u mimohodu ljubio ruku pokojnika.

Na sahrani je bilo i nekoliko ljekara među kojima i načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore Jelena Borovinić Bojović koja je liječila Amfilohija, a koja nije nosila masku na propisan način.

I ljekari kršili mjere

Uz ocjenu da je epidemiološka situacija alarmantna, direktorka KCCG Danijela Raonić upozorila je na ponašanje onih koji bi morali biti primjer građanima.

“Posljednjih dana svi smo bili svjedoci neodgovornog ponašanja velikog broja građana, ali i onih koji treba da daju primjer svojim zvanjem i strukom. Sve to imaće nesagledive posljedice, sa kojima ćemo se suočiti u narednom periodu”, navela je Raonić u saopštenju za javnost.

Prilikom preuzimanja tijela 30. oktobra iz Kliničkog centra na bolničkom odjeljenju bio je prisutan velikih broj sveštenih lica a medicinari su u velikom broju, većina sa maskama ali bez adekvatne fizičke distance, prisustvovali ispraćaju mitropolita Amfilohija.

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) nijesu za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentarisali nepoštovanje mjera na sahrani mitropolita Amfilohija.

Prema mjerama NKT-a, okupljanje na otvorenim javnim mjestima ograničeno je na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje maski. Vjerskim zajednicama preporučeno je da obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

Zabranjena su i primanja saučešća, a sahrane se, prema važećim naredbama, obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

U Mitropoliji ne očekuju širenje zaraze

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC su prethodnih dana više puta pozivali građane da poštuju mjere NKT-a, a u tu svrhu su između ostalog vjernicima i građanima koji su došli na sahranu podijelili 5.000 zaštitnih maski. Ipak, činjenica je da ni sveštena lica nijesu nosila maske.

Na pitanjerse da li bi bilo društveno odgovornije da je Crkva pozvala vjernike da ostanu kući a da je sahrana organizovana u najužem krugu sveštenstva pa da se naknadno, kada epidemiološka situacija bude povoljnija, organizuju svi crkveni obredi i pozovu vjernici, zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić kazao je za RSE da iz emotivnih razloga, žalosti za upokojenim mitropolitom,“još uvijek nije u stanju da razmišlja o epidemiološkim rizicima”.

Kazao je da u takvoj situaciji “duboke žalosti za prijateljem i duhovnikom nema razuma ni straha od virusa”, dodajući da misli da je to preovladalo i kod ostalih koji su došli da se oproste sa mitropolitom Amfilohijem.

Protojerej Nikola Pejović je za Novu.rs rekao da su svi ubijeđeni da sama mitropolitiva ličnost i sam događaj neće dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije, već naprotiv.

“Ovaj događaj i ljubav prema mitropolitu prevazilazi i onaj strah koji je potpuno opravdan i potpuno prirodan – od koronavirusa i od smrti”, rekao je Pejović, komentarišući nepoštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela.

I država kriva za kršenje mjera

Iz crnogorskog PEN centra kritikovali su crnogorsku vlast da nije pokazala spremnost, hrabrost i sposobnost da zaštiti zdravlje građana.

Traže da, dok još nije kasno, NKT razmotri moguće posljedice trodnevnoga okupljanja više hiljada ljudi na ispraćaju mitropolita Amfilohija i donesu mjere koje će ublažiti posljedice okupljanja.

Od odlazećeg premijera Duška Markovića i ministra prosvjete Damira Šehovića zahtijevaju da zbog epidemiološke situacije zatvore prosvjetne ustanove jer kako su ocijenili u saopštenju za javnost “takva odluka nema alternativu”.

Epidemiološkinja Darinka Marković upozorava da zdravstvenom sistemu prijeti kolaps ukoliko se nastavi neodgovorno ponašanje građana.

“To znači da građani u tom trenutku neće više moći da dobiju medicinsku njegu ako se inficiraju koronom, nećemo moći da im odgovorimo na telefonske pozive jer će broj biti non stop zauzet, doktori neće moći da ih prime na pregled a vozila hitne pomoći neće stići do onih kojima je ta pomoć potrebna. Ako ne promijenimo ovo ponašanje doći ćemo u situaciju da će građani ostati na milost i nemilost ovog virusa”, upozorava doktorka Marković.

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo do pretežno oblačno vrijeme, od sredine dana mjestimično kiša ili pljusak i grmljavina. "Ponegdje su mogući i intenzivniji...

Definitivna odluka: Lud, zbunjen, normalan se više neće snimati

Odluka je definitivno donešena, serija “Lud, zbunjen, normalan” više se neće snimati, iako je scenarista Feđa Isović napisao kraj. “To smo odlučili odmah nakon što...

Uskoro snimanje rimejka popularnog filma The Bodyguard

Warner Bros snimaće rimejk filma "The Bodyguard", a scenario za ovo ostvarenje napisaće Metju Lopez, piše Variety. Novi film biće inspirisan romantičnom dramom u kojoj...

Ambasada SAD: Rajnke se nije sastala sa predstavnicima DF-a

Na pitanja da li je stav SAD-a da se promoviše i podrži Vlada proruskog DF-a sa partijama manjina i da li su tačne informacije...

KSCG: Duda bio veliki prijatelj

Košarkaški svijet oprašta se od Dušana Dude Ivkovića. Odlazak legende donio je reakcije od svih institucija. Iz Košarkaškog saveza Crne Gore poručili su da je Ivković...

Najčitanije

Povezano

PKS o nagradi Nikšića Amfilohiju: Nedostojan!

Kad mislite da ova #nijemojavlada i lokalni parlamenti u kojima su na vlasti, po vlastitom priznanju, četnici i apostoli, ne može dalje i niže,...

Perović o dodjeli priznanja Amfilohiju: Nagradu trebalo dodijeliti i ubicama Ljuba Čupića

Svaku je odliku i nagradu zaslužio pokojni Risto Radović za nemjerljivi doprinos slobodi Nikšića i Crne Gore, izjavio je za Portal Analitika predsjednik Crnogorskog...

Žiri odlučio: Amfilohiju posthumno nagrada oslobođenja Nikšić

Nagrada oslobođenja Nikšića posthumno mitropolitu Amfilohiju, Miodragu Skalu Gvozdenoviću, Rajku Žižiću i Žarku Varajiću. Mitropolitu crnogorsko-primorskom, Amfilohiju Radoviću dodijeljena je nagrada za nemjerljiv doprinos razvoju...

NAKON SMJENE MIRANOVIĆ SVE JE JASNO Đedo iz groba postavlja kadrove, Filermosa u opasnosti od pljačkaša iz SPC!

Odavno je jasno da je za kadriranje u teokratsko izdajničkoj vlasti zadužena Svetosavska parapolitička organizacija koja se vodi pod akronimom SPC. Ta okolnost ne treba...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve