U Crnoj Gori je od početka epidemioloških dešavanja vezanih za novi koronavirus ukupno laboratorijski potvrđeno 29 slučajeva obolijevanja od kojih je jedan sa smrtnim ishodom, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Ilustracija

Na bolničkom liječenju nalazi se sedam pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Crne Gore. Svi su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja koje se kontinuirano budno prati, dodali su.

Od dvije osobe kod kojih je jutros potvrđeno prisustvo novog koronavirusa, jedna je povezana sa prethodnim slučajem.

Do sada je sprovedeno 236 testiranja kod osoba koje su ispunjavale epidemiološke i kliničke kriterijume.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 5972 osobe.

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je jutros za TVCG da je u Crnoj Gori registrovano 29 slučajeva koronavirusa i istakao da je cijeli svijet bio u problemu kada je u pitanju nabavka opreme, ali Crna Gora odolijeva tom problemu i reaguje pravovremeno.

“Imaćemo dovoljno lične zaštitne opreme, kada nam danas stignu još neki kontigenti. U tom dijelu nećemo biti u problemu, dakle stiže oprema. Snabdjeveni smo i respiratorima,” naveo je Knežević.

Knežević ističe da svaki pojedinac treba da vodi računa o tome da ne dođemo do toga da nam budu potrebni respiratori, kojih za sada ima dovoljno.

Zato, ističe Knežević, treba ostati kod kuće.

“U početku su brojni građani olako shvatili situaciju, mislim da se sada situacija popravlja. Građani su savjesniji, manje ih je na ulici. Djeca ovdje manje obolijevaju od ovog virusa, ali odgovornost prema starijima mora se poštovati,” istakao je on, dodajući da djeca mogu da prenose virus.

Važno je biti svjestan jer ne možemo znati ko je i da li je bio u kontaktu sa nekim zaraženim.

“Što manje kontakata, napolje samo kad moramo i za ono što moramo,” naveo je on.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve