Subota, 5 Decembra, 2020
Objavljno u:

Registar će doprinijeti da NVO budu vidljive i prepoznatljive na kulturnoj mapi

Saopšteno na pres konferenciji koju je, povodom predstavljanja projekta Izrada registra NVO koje se bave kulturno-umjetničkim radom, organizovalo Udruženje folklornih ansambala Crne Gore

Prvi Registar nevladinih organizacija (NVO) koje se bave kulturno-umjetničkim radom u Crnoj Gori doprinijeće većem poštovanju i promociji kulturnih sadržaja, a NVO će dobiti priliku da predstave svoj rad, budu vidljive i prepoznatljive na crnogorskoj kulturnoj mapi.

To je saopšteno na pres konferenciji koju je, povodom predstavljanja projekta Izrada registra NVO koje se bave kulturno-umjetničkim radom, organizovalo Udruženje folklornih ansambala Crne Gore.

Koordinator za oblast pozorišta, Srđan Milošević, kazao je da je cilj projekta “Afirmacija kulturnih izraza u Crnoj Gori” davanje doprinosa većem poštovanju i promociji kulturnih sadržaja i podizanja svijesti kako stručne tako i laičke javnosti o važnosti kulture, kroz raznolikost izraza, međusobne saradnje, a u cilju bolje vidljivosti nevladinih organizacija i prepoznatljivosti na kulturnoj mapi Crne Gore.

“Projekat je posebno usmjeren na predstavnike i predstavnice nevladinih organizacija iz oblasti umjetnosti i kulture, članove kulturno-umjetničkih društava, folklornih ansambala, horova, klapa, pozorišta, kao i na stanovnike manje razvijenih opština, mlade, žene, kao i osobe s invaliditetom do 30 godina. Posebno ćemo obrađivati i pripadnike manjinskih zajednica. Projekat će se sprovoditi na teritoriji cijele Crne Gore”, rekao je Milošević.

Istakao je da su prilikom skupljanja podataka, uočeni brojni problemi.

“Registar NVO nije pregledno urađen, tako da mi na osnovu registra koji postoji ne možemo da vidimo koju oblast koja NVO pokriva. Drugi problem je bio što ne postoje informacije kao što su e-mail adresa, kontak osoba, adresa djelovanja”, kazao je Milošević.

Jedan od problema bio je, kako je dodao, i veliko nepovjerenje nevladinih organizacija.

“Kad pošaljemo upitnik, u nekim organizacijama nisu sigurni u koju će svrhu da se podaci koriste, iako im unaprijed kažemo o čemu se radi”, pojasnio je Milošević.

Upitnik je, kako je rekao, čitljiv, lagan za popunjavanje, a informacije će se na kraju valorizovati.

“Pokušali smo kroz upitnike da imamo dva cilja monitoringa i evaluacije koji se ne isključuju, a to je da oni svoj rad učine odgovornim i da se iz njihovog rada može nešto naučiti. Na kraju ćemo uraditi elektronsku bazu podataka koja će biti dostupna na novom sajtu Udruženja folklornih ansambala Crne Gore. Plan nam je da linkom povežemo registar i sa sajtom Ministartstva kulture. A takođe će registar biti i u pisanoj formi”, rekao je Milošević.

Koordinatorka na projektu za oblast muzike, Mirjana Živković, ukazala je da je dosadašnjim istraživanjem obuhvaćeno skoro dvije trećine aktera iz domena amatareskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

“To su folklorna društva, amaterska pozorišta, vokalni sastavi, horovi, instrumentalni ansambli, takođe i guslarska društva. Uglavnom su svi oni registrovani kao nevladine organizacije, odnosno udruženja”, rekla je Živković.

Istakla je da kulturno-umjetnički amaterizam u Crnoj Gori ima dugu tradiciju od skoro dva vijeka i na tom putu bilo je uspona, padova i prosperiteta.

“Osnivanje ansambala u prošlosti nije podrazumijevalo njihov stabilan i kontinuiran rad, a razlozi za to su bili nedostatak stručnog kadra, nedovoljna finansijska podrška i društveno-politički ambijent. Slični probleme u funkcionisanju kulturno-umjetničkih društava evidentni su i danas”, rekla je Živković.

Obezbjeđivanje adekvatnog prostora za rad, nabavka kostima, skupocjenih nošnji, muzičkih instrumenata i potrebnih rekvizita, organizovanje koncerata i odlazaka na turneje, obezbjeđivanje honorara za voditelje društava, dirigente i koreografe, najčešći su, kako je kazala, problemi sa kojima se suočavaju amaterska društva.

Koordinator za Folklorne ansamble, Predrag Šušić, podsjetio je da su od prvog slučaja koronavirusa u Crnoj Gori do sredine aprila svi bili “nekako zbunjeni” i nije bilo nikakvog rada.

“U međuvremenu dosjetili smo se pa smo odradili online smotre folklornih ansambala Crne Gore, pokušali smo da napravimo nekoliko susreta i sastanaka da vidimo kako da se prevaziđe situacija. Međutim, svi smo svjedoci da je turistička sezona prošla jako loše, nije bilo nikakvih nastupa, aktivnosti”, rekao je Šušić.

On je pozvao Nacionalno koordinaciono tijelo i Institut za javno zdravlja da daju konkretne mjere i preporuke za rad folklornih ansambala.

“Velika armija folkloraša, i ansambala i aktivista očekuje da se krene sa aktivnostima. Mi ćemo se pridržavati svih mjera koje predlože stručnjaci. Apelujemo da ova djelatnost, koja je jako značajna, ne samo za kulturu, nego za mlade, prije svega, ima drugačiji status”, rekao je Šušić.

Ukazao je da su problemi u radu ansambala sve veći, a povećan je procenat onih koji se neće vratiti toj djelatnosti.

“Prvi zadatak nam je da vratimo prethodno aktivno članstvo i da uz redovne upise i djelatnosti, možda, i povećamo to članstvo. Takođe ću reći da u ovom periodu nijednom ni na državnom ni na lokalnom nivou nismo podsticani. Rad je bio onemogućen, a pomoći nije bilo ni u obrisima. Tražimo, pošto smatramo da nas je zaista veliki broj, da pokušamo zajednički da nađemp snage i prevaziđemo poteškoće”, poručio je Šušić.

Koordinator za Kulturno–umjetnička društva, Mirsad Ademović, pozvao je sve folklorne ansamble, kulturno-umjetnička društva da daju podatke, jer ti podaci nikako neće biti zloupotrijebljeni i to je sve u korist folklora.

“Što se tiče planova Udruženja folklornih ansambala, jedan od prvih je da završimo ovaj projekat i uspješno realizujemo i popišemo sve folklorne ansamble i kulturno-umjetnička društva na teritoriji Crne Gore. Druga stvar koju završavamo je naša saradnja sa Centrom za stručno obrazovanje, odnosno licenciranje kadrova koji će raditi u folkloru”, rekao je Ademović.

U fazi je realizacija za, kako je pojasnio, licenciranje umjetničkih rukovodilaca.

“Program je završen i već smo ga predali ljudima iz Centra za stručno obrazovanje i Ministarstva prosvjete. Nadam se da ćemo u narednom peridu, nakon njihovog odgovora, ići u procedure usvajanja na Nacionalnom savjetu za obrazovanje i kasnije u Skupštini Crne Gore. To će biti kurs koji će trajati godinu, 320 časova i imaće različite oblasti vezane za folkolor. Mi smo sve to podijelili u sedam/osam oblasti”, kazao je Ademović.

Rekao je da očekuje da će svi projekti u narednom periodu biti uspješno realizovani.

Projekat realizuje Udruženje folklornih ansambala Crne Gore u saradnji sa NVO Vox Mirus, a finansiran je kroz konkurs Ministarstva kulture „Podignimo zavjesu kulturne scene“.

Najnovije

Simović sa sugrađanima: Nikšić uvijek bio uzdanica razvoja Crne Gore

Nikšić je uvijek bio uzdanica razvoja Crne Gore i najbolja odbrana crnogorskih, građanskih i antifašističkih tekovina, kazao je predsjednik te Opštine Milutin Simović tokom današnjeg susreta...

Studija EP: Crna Gora na udaru dezinformacija

Crna Gora na udaru je dezinformacija koje dolaze iz inostranstva, ali i onih domaće prirode, navodi se u studiji o ulozi lažnih vijesti na...

Jubilej: Gvardiolin 700. meč

Pep Gvardiola će na današnjoj utakmici protiv Fulama obilježiti veliki jubilej. Za katalonskog stručnjaka biće to 700. meč u trenerskoj karijeri. Gvardiola se kao stručnjak najprije...

PKS: Krivokapić i Abazović hitno da riješe problem velikosrpskog iživljavanja po ulicama crnogorskih gradova

Patriotsko komitski savez Crne Gore poziva premijera Krivokapića i potpredsjednika Abazovića da hitno riješe bezbjednosni problem u državi koji nastaje zbog velikosrpskog iživljavanja po...

Premijer liga: Remi na Turf muru

Barnli i Everton odigrali su neriješeno 1:1, na otvaranju 11. kola Premijer lige. Sve bitno na ''Turf muru'' viđeno je u prvih 45 minuta. Najprije je...

Najčitanije

Povezano

Utvrditi povredu prava na zdravu životnu sredinu

Nevladine organizacije WWF Adrije i Eko-tim u ime dijela mještana sela Bare Kraljske u opštini Kolašin uputili su pritužbu Zaštitniku ljudskih prava i sloboda...

Grupa nevladinih organizacija žaliće se Upravnom sudu na odluku o raspodjeli sredstava

Grupa nevladinih organizacija, koje su tokom proteklih sedmica pokušale skrenuti pažnju javnosti na nezakonitosti koje su pratile proces ocjenjivanja projekata i donošenja Odluke o...

Opština Bar finansiraće 21 projekat NVO-a

Opština Bar dodijelila je novac za finasiranje 21 projekta i programa nevladinih organizacija koje su se prijavile na javni konkurs za raspodjelu sredstava NVO-ima...

Bečić: Skupština će jačati saradnju sa nevladinim sektorom

Skupština Crne Gore i nevladin sektor su imali saradnju na više nivoa i uvjeren sam da će uskoro biti formirana radna tijela, kako bi...

Komentari

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve