Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Pretvaranje Crne Gore u ‘čistu srpsku državu’: Progon Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca…

Ovo će biti možda najvažniji predsjednički izbori u modernoj historiji Crne Gore, već sedmicama pišu crnogorski mediji, uz konstataciju da će se presudna “bitka“ voditi između kandidata suverenističkih snaga i onih koji reprezentiraju srpske političke interese u Crnoj Gori.

Jasmin Agić

Primakao se datum održavanja crnogorskih predsjedničkih izbora, a Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je imena kandidata koji će se 19. marta nadmetati za mjesto predsjednika države.

DIK je “ovjerio“ prijave sedam kandidata: aktuelnog predsjednika države i čelnika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od vođa Demokratskog fronta (DF), Andrije Mandića, zastupnice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković, predsjednika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, lidera Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, čelnika Demokratske Crne Gore Alekse Bečića te influensera Jovana Radulovića Jodžira.

Ovo će biti možda najvažniji predsjednički izbori u modernoj historiji Crne Gore, već sedmicama pišu crnogorski mediji, uz konstataciju da će se presudna “bitka“ voditi između kandidata suverenističkih snaga i onih koji reprezentiraju srpske političke interese u Crnoj Gori. U Crnoj Gori vlada zabrinutost da bi, u slučaju da dođe do neke vrste sporazuma između Srbije i Kosova, srpska politika s više ostrašćene snage pokušala nametnuti svoju političku agendu u zemlji.

‘Ako pobijedi prosrpski kandidat to će biti katastrofa’

Ako bi pobijedio kandidat kojeg podržava srpska politika, to bi značilo da Crna Gora “kreće u neizvjesnu budućnost“. Predsjednik crnogorskog PEN-a Milenko Perović kaže da se pod pojmom “neizvjesna budućnost“ podrazumijeva donošenje niza odluka koje bi bile na štetu crnogorske suverenosti i u korist srpske hegemonističke politike.

Osporavanje crnogorskog suvereniteta posebno je došlo do izražaja u srpskoj politici tokom proteklog desetljeća, zapravo od vremena kada je aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić došao na vlast u zemlji, pojašnjava Perović.

“Srpska politika, očigledno, već godinama pogotovo otkada je Vučić došao na vlast 2012. godine, svim silama radi na potkopavanju ne samo suverene Crne Gore, nego i suverenističkog pokreta. Nažalost, zahvaljujući slabosti suverenističkih snaga, osobito onog ešalona koji je bio na vlasti svih ovih godina, odnosno do 2020. godine, zahvaljujući indolenciji Zapada, Vučić i srpski nacionalisti u tome itekako su uspijevali. Tako da smo danas u situaciji da još jedino funkcija predsjednika Crne Gore prepoznata u suverenističkim rukama. Vjerujem da će i Vučić i njegovi politički kompanjoni u Crnoj Gori svim silama gledati da iz korijena isjeku, ili odsjeku, ili okupiraju i tu posljednju tačku otpora suverenizma protiv velikosrpske agresije“, kaže Perović.

Iako, po Ustavu Crne Gore, predsjednik nema velika ovlaštenja, jer su ona više protokolarnog karaktera, postoji psihološka strana cijelog procesa. Perović smatra da bi u slučaju da predsjedničko mjesto zauzme prosrpski kandidat to, u simboličkom smislu, bila svojevrsna katastrofa.

‘Velikosrbi neće Crnu Goru tako lako progutati’

“Pala bi i posljednja tačka, posljednja oficijelna institucija, u ruke politika koje agresivno nasrću na Crnu Goru“, napominje.

Perović kaže da bi u slučaju pobjede prosrpskog kandidata došlo do ubrzanog osporavanja crnogorske suverenosti. To su iste one snage koje su “od početka bile protiv nezavisnosti Crne Gore“.

“Svih ovih godina srpski nacionalisti u Crnoj Gori su osporavali vrijednost referenduma (o izlasku Crne Gore iz tadašnje Savezne republike Jugoslavije) iz 2006. godine i prijetili su kontrareferendumom ili situacijom da će poništiti rezultate referenduma i njegov rezultat, dakle suverenost Crne Gore. Nema nikakve sumnje da će ta ekipa, ukoliko se učvrsti na vlasti, raditi sve da izvrši desuverenizacija Crne Gore, da izvrši ovo što bi rekli, odvratna je riječ – odpriznavanje Kosova, jer Crna Gora je priznala nezavisnu državu Kosovo. Radiće na tome da Crna Gora ukine sankcije koje je uvela Rusiji i radiće sve da se Crna Gora, što je više moguće, politički integriše u Srbiju, dakle u prostor svih srpskih zemalja“, kaže.

Perović objašnjava da nije do kraja jasno na koji način bi Srbija vodila te procese, s obzirom da je Crna Gora članica NATO-a i to znači, “bar što se tog elementa samostalne Crne Gore tiče, velikosrbi neće Crnu Goru moći tako jednostavno progutati“.

‘Politički nastoje negirati Crnu Goru i sve crnogorsko’

Najveći problem u djelovanju prosrpskih političkih snaga u Crnoj Gori nije u tome što oni nastoje afirmirati srpske kulturne i nacionalne vrijednosti, nego što u političkom smislu nastoje “negirati Crnu Goru i sve crnogorsko“, kaže Perović.

“Međutim, znaju oni i rade na tome da joj promijene unutrašnji sadržaj, da potisnu, eliminišu, negiraju sve što je crnogorsko i da od Crne Gore, a to oni godinama najavljuju, naprave ‘čistu srpsku državu’. To podrazumijeva progon, u Crnoj Gori, ne samo Crnogoraca, nego i Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, Albanaca… dakle svih onih koji se ne uklapaju u tu velikosrpsku, nacionalističku i svetosavsku ideju ‘čiste srpske Crne Gore'“, zaključuje Perović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danka
05.03.2023-09:26 09:26

Izjava jednog laznog opasnog izdajnika i manipulatora ! Da ponovimo još jednom, Žarko Rakčević i URA nisu bili i neće biti ni u četničkom ni u anticrnogorskom kolu. O tim iskustvima se savjetujte sa DPS-om. Isto tako ni po kojoj cijenu nećemo biti u kolu sa organizovanim kriminalnim i narko grupama koje su zarobile našu Crnu Goru. Nećemo biti ni u kolu sadašnjih vlasnika Pobjede, Statisa i domaćih Grka koji su kao neredovne platiše zakupa Svetog Stefana i Miločera na kriminalan način dobili pravo da u Miločerskom parku na zakupljenoj zemlji grade desetine hiljada metara kvadratnih stanova i apartmana za… Pročitaj više »

Pe Pera
06.03.2023-08:23 08:23

Mora da čikica pije opasno jake lijekove za u glavu……