Četvrtak, 28 Septembra, 2023
Rubrika:

Premijera Jerme sjutra u CNP-u: Intimna drama prepuna je strasti i emocija

U predstavi igraju Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Žaklina Oštir, Maja Stojanović, Vule Marković i Sanja Vujisić, saopšteno je iz CNP

Predstava “Jerma” Sajmona Stouna, u režiji i adaptaciji Ane Tomović premijerno će biti izvedena sjutra (20 časova) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, a na repertoaru je i u petak.

Tekst je prevela prof. dr Slavica Perović, dramaturg je Vuk Ršumović, scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Momirka Bailović, scenski pokret je radila Tamara Vujošević Mandić, asistentkinja kostima je Gordana Bulatović a izvršni producent Danilo Milatović.

U predstavi igraju: Kristina Obradović, Aleksandar Gavranić, Žaklina Oštir, Maja Stojanović, Vule Marković i Sanja Vujisić, saopšteno je iz CNP.

“Drago mi je i važno je što se bavimo ženskom temom. Predstavu sa pretežno ženskom podjelom režira žena. Naša ‘Jerma’ je psihološka intimna drama, prepuna strasti i emocija”, istakao je Marko Baćović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, na današnjoj konferenciji za medije povom premijere.

Baćović je dodao i da je Lorkina “Jerma” premijerno izvedena 29. decembra 1934. godine, tačno 88 godina prije premijere CNP-a.

“Ova drama je u svojoj osnovi filozofska i egzistencijalna. Srž komada je u preispitivanju – šta je to stvar lične odluke, šta racionalno možemo da odlučimo, a šta je to biološko u nama što nas, kada dođu određene godine, goni da možda ipak poželimo djecu i šta se dešava kada ne možemo da ih imamo”, kazala je rediteljka Ana Tomović, navodi se u saopštenju CNP-a.

Glavna uloga je Ona koju igra Kristina Obradović.

“Odgovornost rada na ovoj ulozi je za mene bila velika, najveća do sada. Ovo je priča o ljubavi i o želji. Ljubav je autentična, neupitna i time je teže kada se razbije na samom kraju. A želja ove žene da ima dijete danas je konglomerat nasljeđa jednog kolektivnog koda koji je već u našem DNK, kolektivnog očekivanja koje postoji, iako smo se zaogrnuli plaštom emancipacije, konglomerat stvarnog htijenja i stvarne potrebe da se bude bremenit višim smislom od ovoga koji osjećamo opipavamo i živimo”, rekla je Obradović.

Aleksandar Gavranić smatra da su se akteri predstave hrabro probijali kroz materijal koji je vrlo slojevit.

“Mislim i da smo došli do nečega što razumijemo i što osjećamo. Sve počiva na glumačkoj igri, jako smo usmjereni jedni na druge i vjerujem da imamo šta da odigramo”, poruka je Gavranića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve