Utorak, 25 Januara, 2022
Rubrika:

Kovid potvrde čekaju stav Ministarstva pravde: Lokali za Novu godinu i Božić radiće bez ograničenja

Kovid potvrde kada se uvedu biće obavezne za javnu upravu, ulazak u teretanu, crkve, igraonice, pozorište...

Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje na konferenciji za medije, govorili su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, izazvanu pandemijom virusa COVID-19.

”Uvođenje Nacionalne digitalne COVID potvrde u javnoj upravi odlaže se do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu ovakve eventualne odluke. Tim povodom, naredne sedmice će u Ministarstvu pravde biti organizovan sastanak na koji će biti pozvani i ombudsman Siniša Bjeković i Zastupnica Crne Gore pri Evropskom sudu za ljudska prava Valentina Pavličić. Napominjem da se i na inicijativu Ministarstva zdravlja svake sedmice održavaju sastanci sa predstavnicima Ministarstva pravde, Ministarstva odbrane, Uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije”, kazala je na današnjoj konferenciji za medije ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

”Od Ministarstva javne uprave smo zatražili da sprovedu anonimnu anketu kako bismo u dogledno vrijeme znali tačan obuhvat imunizovanih u javnoj upravi kako bismo targetirali one koji i dalje razmišljaju o vakcinaciji jer je plan da se organizuje ciljana imunizacija onih koji su zainteresovani. Javna uprava mora da bude primjer”, dodala je.

”Moram da napomenem da je od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu zdravlja koji su u procesu rada do sada imunizovano oko 85 odsto što je, zaista, pohvalan rezultat.

U međuvremenu, Ministarstvo zdravlja i IJZCG će provjeriti kapacitete testiranja na korona virus u privatnim i državnim laboratorijama jer se razmatra mogućnost da se testiranje, osim za simptomatske slučajeve, u državnim ustanovama naplaćuje.

-Nacionalne digitalne COVID potvrde biće validne šest mjeseci nakon druge doze odnosno od obolijevanja, zbog čega se građani ohrabruju da dobiju svoju treću doze vakcine. Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, je uslov za ulazak i u: dječije igraonice (jedna osoba na osam metara kvadratnih), vjerske objekte, teretane, bioskope, pozorišta, koncertne hale – saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Zabrana novogodišnjih koncerata, podsjećamo, donešena je ranije.

-Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra kao i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Uz posjedovanje Nacionalne digitalne COVID potvrde u ugostiteljskim objektima, dozvoljava se i da za stolom budu više od četiri osobe pod uslovom da su obezbijeđena četiri metra kvadratna na ukupnoj površini po osobi – preciziraju iz Ministarstva.

Dozvoljen je rad muzičkih izvođača i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata i spolja.

Za nastupe u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, svi prisutni – i izvođači i zaposleni i gosti moraju imati Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu.

Prijedlog je i da se povećaju kazne za nepoštovanje mjera.”, navela je ministarka zdravlja.

Galić: Veći broj hospitalizovanih 

”Broj novozaraženih novim koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice je za oko 22% manji u odnosu na 14 dana ranije.

Trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije su u opštinama Tivat, Andrijevica, Cetinje, Nikšić i Podgorica.

Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije”, kazao je.

”Trenutno broj hospitalizovanih osoba u COVID odjeljenjima bolnica je 305, a po ustanovama to izgleda ovako:

KCCG: 114

OB Bar: 26

OB Pljevlja: 18

OB Bijelo Polje: 11

OB Berane: 30

OB Kotor: 36

OB Nikšić: 36

SB Brezovik: 34

Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%. U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%.

Kada govorimo o imunizaciji protiv COVID -19 infekcije po uzrastnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%

Što se tiče obuhvata imunizacije po opštinama, opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori su: Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u opštinama Gusinje i Petnjica gdje, nažalost, bilježimo jednocifren procenat imunizacije”, dodao je.

”Institut za javno zdravlje Crne Gore ponovo apeluje na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju.

Po podacima Instituta od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240 109, ipak, zarazilo se 15 395 građana što oko 7% .

S obzirom da je zima i sezona respiratornih infekcija pored COVID 19 infekcije nas očekuje i sezona gripa s toga molim sve građanje, posebno starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene radnike i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu kao posebne kategorije da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, vakcina ima dovoljno za sve.

Donesite najbolju odluku da zaštitite sebe, svoju porodicu i zajednicu. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima kako biste saznali činjenice o vakcinama protiv COVID-19. Informišite se kada treba dobiti dodatnu, treću dozu vakcine.

Dajte svoj doprinos kako bismo pobijedili ovaj virus. Vakcinišite se što prije!”, navodi Galić.

Najnovije

Kabinet Krivokapića: Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost nije održana, premijer za sjutra zakazao novu

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost danas nije održana, usljed nepojavljivanja pet članova Vijeća, uprkos tome što je održavanje sjednice bilo organizovano i prilagođeno obavezama...

ASK: Posljednji izvještaj TI ohrabrenje i prepoznavanje i sopstvenih napora

Novi izvještaj Transparensi internešenela (Transparency International), objavljen 25. januara 2021. godine, Crnu Goru svrstava na 64. mjesto liste kojom je obuhvaćeno 180 zemalja svijeta,...

Spajić sjutra na protestu u Pljevljima

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da će sjutra prisustvovati protestu u Pljevljima. “Sjutra u 18 sati Janko Odović i ja prošetaćemo...

Odbojka: Cvijović i Milivojević slavile protiv Veljković, Bojićev Kiziltepe poražen

U utakmici 13. kola šampionata Rumunije između Krajove i Dacie Mioveni, ekipa Krajove za koju nastupaju Jelena Cvijović i Evgenija Milivojević savladala je Daciu...

Crkva Srbije najavljuje gostovanje Bećkovića u Nikšiću

Ogranak Crkve Srbije – Mitropolija crnogorsko-primorska na svome sajtu reklamira dolazak  Matije Bećkovića 27. januara u Nikšiću. Kako navode, Bećković će održati književno veče „Savinim...

Najčitanije

Povezano

Preminulo još šest osoba, 1121 novooboljelih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

EU razmatra novi model za putovanja, više neće biti bitno odakle dolazite

Evropska unija priprema novi model upravljanja pandemijom koronavirusa za putovanja koji podrazumijeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porijekla putnika" i prevazilaženje sistema mapa zaraze...

Slovenija donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina

Slovenija je donirala Crnoj Gori 42 hiljade doza Moderna vakcina protiv COVID-19 i time potvrdila da je veliki prijatelj naše zemlje i da je...

Skandal: Karabatić igrao pozitivan na koronavirus

Nikola Karabatić igrao je pozitivan na koronavirus protiv Islanda. Francuski reprezentativac dobio je pozitivan nalaz nakon meča sa Holandijom, dva dana ranije. - Istina je da...

Komentari