Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Potrebno nastaviti rad na društvenoj koheziji i prevazilaženju podjela

Od 2010. do 2022. godine, procijenjeno je da je značajno  smanjen procenat stanovnika Crne Gore koji su se osjecali diskriminisanim

Od 2010. do 2022. godine, procijenjeno je da je značajno  smanjen procenat stanovnika Crne Gore koji su se osjecali diskriminisanim: za 11,2% zbog diskriminacije na osnovu nacionalnosti, za 8,7% na osnovu vjerske pripadnosti i za 7,2% po osnovu političkih uvjerenja.  Jedina oblast u kojoj je zabilježen porast percipirane diskriminacije u odnosu na 2010. godinu je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Ovo su samo neki od rezultata novog istraživanja o trendovima u oblasti diskriminacije u Crnoj Gori, predstavljenog danas na konferenciji u Podgorici. Ovo je šesto sveobuhvatno istraživanje ove vrste o diskriminaciji sprovedeno od 2010. godine. Zajednički su ga finansirali Evropska unija i Savjet Evrope, u partnerstvu sa Kancelarijom ombudsmana i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Crne Gore; a sproveo ga je Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM.

Fatmir Gjeka, ministar za ljudska i manjinska prava Crne Gore, u uvodnom izlaganju je posebno istakao značaj prikupljanja podataka o govoru mržnje. „Svjedoci smo ekspanzije društvenih mreža, zato je važno prepoznati i suzbiti govor mržnje na društvenim mrežama kroz zakonska rješenja. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nastavice da pruža snažnu podršku borbi protiv govora mržnje.“

Istraživanje sprovedeno širom zemlje zasniva se na anketi licem u lice; uzorak je reprezentativan za cjelokupnu odraslu populaciju Crne Gore. U istraživanju je tokom novembra 2022. učestvovalo ukupno 997 ispitanika.

„Diskriminacija ima presudnu ulogu u rušenju mostova među ljudima, ali ono što je još važnije je da narušava ljudsko dostojanstvo kao jedno od najvecih bogatstava muškarca i žene kroz istoriju civilizacije“, izjavio je Siniša Bjeković, ombudsman Crne Gore. Kako je napomenuo, sa pozicije institucije Ombudsmana kao centralnog organa u borbi protiv diskriminacije, svakako postoji kontinuirana potreba da se što više sazna o ovoj pojavi, njenim kretanjima u vremenu, prostoru i društvenim procesima, jer samo u na ovaj način možemo stvoriti pretpostavke za uspješnu politiku i institucionalno reagovanje na njene različite oblike, stoga je značaj ovog istraživanja veliki.

Rikardo Seri, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, skrenuo je pažnju na značaj prikupljanja podataka za kreiranje politike u kontekstu procesa pregovora Crne Gore o pristupanju EU: „EU je drago što je podržala ovo istraživanje za koje se nadamo da ce podstaci institucije da zajednički razmisle o tome kako da transformišu podatke u zakonske promjene i da promjene politike. Istovremeno, potrebno je više napora da se uvedu društvene promjene i društveno prihvatanje grupa koje su uglavnom diskriminisane kao što su LGBTI osobe, Romi i drugi. Potreban nam je kolektivni pritisak da oslobodimo društvo od mržnje i dovedemo do stvarnog poboljšanja za najugroženije. Kvalitetno istraživanje je veoma važno, kako bi državne institucije mogle kreirati i sprovoditi snažne politike koje promovišu nediskriminaciju i jednakost“ .

Prema rezultatima istraživanja, uočen je izuzetno visok stepen socijalne otuđenosti prema LGBTI osobama, a veoma visok stepen otuđenosti prema Romima i Egipcanima.

Anđela Longo, programska menadžerka u Odjeljenju za borbu protiv diskriminacije Savjeta Evrope, posebno se osvrnula na perspektivu žrtve – kako to zahtijevaju evropski standardi. „Rezultati ankete pokazuju da svi možemo – i treba – da pređemo još jednu milju kako bismo zaštitili prava najugroženijih u društvu, da bismo mogli da damo jasne signale Romima i Egipcanima, osobama sa invaliditetom i LGBTI zajednici da se diskriminacija ne toleriše i da je treba sankcionisati. Reforma pravnog okvira treba da se završi u ovom pravcu, kako bi se osiguralo da je zakon o diskriminaciji u potpunosti u skladu sa evropskim standardima, ali i da nudi zdrav mehanizam sankcionisanja protiv diskriminatornog ponašanja sa snažnim efektom odvracanja.“

Milena Bešić, direktorka Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) prokomentarisala je i prikupljene podatke u vezi sa govorom mržnje.  „Govor mržnje i njegove posledice u širem kontekstu su alarmantni, čemu svjedočimo svakog dana. S obzirom na polarizaciju crnogorskog društva i kontinuirano podsticanje etničkih tenzija, nalazi ovog istraživanja podsjecaju na ono na šta CEDEM vec godinama ukazuje: političke elite treba da budu svjesne da snose posebnu odgovornost i da njihovi narativi nikako ne smiju dodatno da polariziraju naše društvo i podstiču govor mržnje, upravo naprotiv, oni bi trebali biti ti koji ga osuđuju.“

Istraživanje ima za cilj da pomogne institucijama, organizacijama civilnog društva, medijima i javnosti da identifikuju ključne izazove u smanjenju socijalne isključenosti i borbi protiv diskriminacije i srodnih pojava, kao što su govor mržnje i zločin iz mržnje, uključujuci i na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Studija takođe pokriva specifična pitanja koja su se nedavno pojavila, uključujuci i tokom pandemije COVID-19.

Istraživanje je pripremljeno u okviru projekta Promocija različitosti i ravnopravnosti u Crnoj Gori, kao dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“, a sprovodi ga Odjeljenje za borbu protiv diskriminacije Savjeta Evrope. U okviru ovog projekta, radi se sa partnerima u Crnoj Gori u skladu sa Preporukama Komisije za borbu protiv rasizma i netolerancije Savjeta Evrope iz 2017.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve