Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Potpisani ugovori iz oblasti socijalne i dječje zaštite vrijedni 116 hiljada eura

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da će potpisivanje ugovora obezbijediti uslove za kontinuirano pružanje usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite

Ministarstvo rada i socijalnog staranja potpisalo je ugovore sa licenciranim pružaocima usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite za ovu godinu, u vrijednosti od skoro 116.000 eura.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da će potpisivanje ugovora obezbijediti uslove za kontinuirano pružanje usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

“Rad na prevenciji i suzbijanju nasilja je naš zajednički cilj. Upravo o tome svjedoči i bliska saradnja i partnerstvo sa nevladinim organizacijama (NVO), koja se temelji na punoj posvećenosti problemu, profesionalizmu i koordinisanim i brzim reakcijama“, kazao je ministar.

Ugovori su potpisani sa pružaocima usluga o načinu isplate i korišćenju sredstava, izvještavanju i nadzoru nad sprovođenjem usluga:

– SOS telefon za djecu i mlade koje su žrtve nasilja ili kod kojih postoji opasnost da će postati, a sprovodiće je JU Dječji dom „Mladost“ Bijela, koja je za pružanje ove vrste usluga dobila licencu za rad 19.12.2018. godine.

Usluga će biti dostupna 24 sata, a Ministarstvo će je finansirati u iznosu od 38.000 eura.

– Usluga SOS telefon za odrasla i stara lica, koja su takođe žrtve odnosno postoji opasnost da postanu žrtve nasilja, koju će pružati NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, koja je licencu Ministartsva rada i socijlanog staranja dobila 13.11.2018. godine.

I ova usluga je dostupna 24h, pružaće se i na albanskom jeziku, a Ministarstvo je izdvojilo iznos od 37.998 eura.

– Uslugu Prihvatilište – Sklonište djeteta, odraslog i starog lica koje je žrtava trgovine ljudima, prvo na teritoriji Crne Gore pružaće NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, koji je licencu za ovu uslugu dobio 16.12.2019. godine.

Kako je kazao, korisnici u skloništu moći će da budu smješteni najduže 12 mjeseci, a za tu uslugu Ministarstvo je izdvojilo 40.000 eura.

“Pružalac te usluge obezbijediće prijem korisnika 24 sata dnevno sedam dana u sedmici, odgovarajući prostor, materijalne uslove, smještaj u skladu sa uzrastom, obroke, održavanje lične higijene, sigurno okruženje, podršku, razumijevanje, savjetovanje i terapije”, istakao je minstar.

Ovom prilikom pozvao je sve građane, institucije sistema i organizacije civilnog društva da reaguju na svaki oblik nasilja, da ga pravovremeno prijavljuju i zajednički se zalažu za okruženje bez nasilja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve