Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

Poslanici Skupštine Crne Gore odgovaraju na pitanje kako smanjiti siromaštvo djece

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, mladi reporteri razgovarali su s predstavnicima poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore i tražili im da u jednom minutu odgovore na pitanje: Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku je od siromaštva, a očekuje se da će se taj broj povećati zbog ekonomske krize izazvane pandemijom Kovida-19. Zato su UNICEF-ovi mladi reporteri, na Svjetski dan djeteta, zajedno s predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, pokrenuli kampanju za smanjivanje siromaštva djece u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz UNICEF-a, mladi reporteri razgovarali su s predstavnicima poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore i tražili im da u jednom minutu odgovore na pitanje: Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori?

Branka Bošnjak iz Pokreta za promjene istakla je značaj obrazovanja za iskorjenjivanje siromaštva.

“Ono što je važno jeste da sistem pruži ruku toj djeci, da ih izvuče iz začaranog kruga, a tu veliku ulogu igra obrazovanje, jer djeca koja su siromašna obično kaskaju za svojim vršnjacima u obrazovanju, a to ne smijemo dozvoliti”, poručila je Bošnjak.

Da siromaštvo nije samo nedostatak prihoda i da je predstavlja značajniji problem u određenim djelovima naše zemlje, istakao je Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke.

“Da podsjetim da jedna trećina naše djece živi na sjeveru, ali je zastrašujući podatak da blizu 60 odsto siromašne djece živi na sjeveru. Mislim da će to biti jedan od prioriteta ‒ ravnomjerni regionalni razvoj naše države”, istakao je Ibrahimović.

Miloš Konatar iz Građanskog pokreta URA smatra da treba pružiti podršku svoj djeci, ali da ona treba da bude veća za onu djecu koja su više pogođena siromaštvom.

“Naša namjera, osim da svako dijete u Crnoj Gori prima dječji dodatak, jeste i da ona djeca koja su u stanju materijalnih i posebnih potreba primaju i do po 10 odsto veće naknade nego što su one danas”, istakao je Konatar.

Poslanik partije Socijaldemokrata Boris Mugoša poručio je da se tokom tekuće krize budžet za socijalnu i dječju zaštitu ne smije smanjivati.

“Važna poruka mora da bude da ne smijemo smanjivati budžetska izdvajanja za socijalnu i dječju zaštitu. Naprotiv, mislim da će biti potreba za povećanjem tih sredstava, jer je jedan značajan broj porodica ostao bez posla odnosno smanjeni su im prihodi usljed negativnih posljedica pandemije Kovida-19”, naglasio je Mugoša.

Marko Kovačević iz Demokratskog fronta istakao je značaj pružanja podrške porodicama tokom ranog razvoja djece, a ukazao je i na potrebu da se roditeljima pomogne kroz obezbjeđivanje besplatnih knjiga i školskog pribora za djecu.

“Država bi trebalo da da subvencije na one proizvode koji su neophodni u prvih godinu dana za odgajanje novorođenčeta. Takođe, znamo da, pogotovo u privatnom sektoru, privatni preduzetnici se lako odlučuju da daju otkaz trudnicama, ženama koje imaju djecu ili ženama koje planiraju da imaju djecu”, poručio je Kovačević.

Danijel Živković iz DPS-a smatra da svi mogu doprinijeti smanjivanju siromaštva djece, a posebno ističe stvaranje mogućnosti za aktivno učešće mladih u tome.

“Siromaštvo u Crnoj Gori će se smanjiti tako što će svaki akter društveno-političkog života na javnoj sceni dati svoj maksimum i tako što ćemo obezbijediti, na kvalitetan način, da mladi ljudi, kroz kreiranje omladinskih politika, daju svoj maksimalan doprinos u ovoj sferi”, poručio je Živković.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović istakao je značaj pružanja veće podrške mladim roditeljima koji se suočavaju s izazovima poput zapošljavanja, kreditnih opterećenja i rješavanja stambenog pitanja.

“Stoga, u borbi protiv siromaštva, jedan od konkretnih poteza bio bi osmišljavanje podsticajnih mjera u cilju rješavanja ekonomsko-socijalnih problema mladih bračnih parova”, poručuje Šaranović.

Draginja Vuksanović-Stanković iz SDP-a smatra da je ključno ulagati u ostvarivanje potencijala svakog djeteta.

“Smanjivanje siromaštva u Crnoj Gori je moguće ako zajednički djeluju i Vlada i civilni sektor i mediji, a naročito porodice na način što ćemo svi zajednički ulagati u potencijal djece i uticati da se stvori demokratski ambijent, kako bi se u njemu sva ona načela Konvencije o pravima djeteta implementirala”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Dragan Vukić iz SNP-a najavio je nova zakonska rješenja čiji je cilj smanjivanje siromaštva djece u Crnoj Gori.

“Smanjivanje siromaštva djece je moguće kroz nova zakonska rješenja, kao što je Zakon za majke sa troje i više djece, koji ćemo ponovo vratiti u skupštinsku proceduru, kao i Zakon o dječjoj i socijalnoj zaštiti, kroz koji ćemo pomoći djecu preko dječjeg dodatka, tako da sva djeca u Crnoj Gori primaju dječji dodatak, a ne, kao do sad, da ga primaju samo djeca socijalno ugroženih i roditelja koji ne rade”, poručio je Vukić.

UNICEF-ovi mladi reporteri nastaviće kampanju tražeći odgovore u jednom minutu na isto pitanje − Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori ‒ od predstavnika nove vlade kada bude izabrana, akademske zajednice, međunarodne zajednice, civilnog sektora, relevantnih institucija, mladih, roditelja, itd.

“Odgovore će dijeliti sa svim medijima, ali i na društvenim mrežama kako bi omogućili veće učešće građana u ovoj debati”, najavljuju iz UNICEF-a.

Brza procjena socio-ekonomskog uticaja COVID-a-19, koju je u aprilu tekuće godine sproveo UN sistem u Crnoj Gori, pokazuje da svaka treća porodica s djecom mlađom od šest godina ne može priuštiti sve osnovne proizvode za bebe i djecu.

“Slično tome, jedna trećina porodica s djecom uzrasta od šest do 18 godina navodi da ne može priuštiti odjeću i obuću za svoju djecu. Stoga bi reforma sistema socijalne zaštite, kako bi se osigurao adekvatan životni standard za svako dijete u Crnoj Gori, trebalo da bude hitan i suštinski dio opšte strategije društveno-ekonomskog razvoja zemlje”, poručuju iz UNICEF-a.

Najnovije

Berbel Bas iz SPD nova predsjednica Bundestaga

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici novog saziva nemačkog Bundestaga za novog predsjednika skupštine izabrana je Berbel Bas iz Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD). Za Bas je glasalo...

Anđušić: Cijena goriva skače, standard pada, a ministar se bavi svojom političkom karijerom

Jutros je ponovo građanke i građane, sačekalo novo poskupljenje goriva, navodi Mihailo Anđušić, član Izvršnog odbora DPS-a. "U situaciji teške ekonomske krize, stalnog skoka cijena, poskupljenja...

Popa: Svi akteri da postignu konsenzus i rade zajedno na ključnim evropskim reformama

Svi akteri u Crnoj Gori treba da postignu konsenzus i da rade zajedno na ključnim evropskim reformama, kako bi obezbijedili dalji napredak Crne Gore...

Crnogorske fudbalerke izazivaju ponajbolju evropsku reprezentaciju

Ženska fudbalska reprezentacija Crne Gore dočekaće večeras Dansku u četvrtom kvalifikacionom meču za plasman na Mundijal. ''Crvene'' su u dosadašnjem dijelu takmičenja ostvarile su dvije...

Koronavirus: Preminule četiri osobe, još 542 novopozitivna

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

Najčitanije

Povezano

Bečić sjutra sa Eskobarom o odnosima Crne Gore i SAD-a

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, razgovaraće sjutra sa izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom. Kako je najavljeno iz Skupštine, očekuje se...

Odbor o poslovanju Skupštine u ranijim sazivima

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu počeo je konsultativno saslušanje radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima organa vlasti u vezi...

Odbor sjutra o poslovanju Skupštine u ranijim sazivima

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu obaviće sjutra konsultativno saslušanje radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanju i aktivnostima organa vlasti u vezi...

Protest majki sa troje i više djece: Vlast da dođe na sastanak 2. novembra

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece protestovale su danas ispred Skupštine i pozvale funkcionere vladajuće većine da se odazovu pozivu...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve