Centralna javna rasprava povodom Nacrta odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Glavnog grada, na kojoj je govorila sekretarka Sekretarijata za saobraćaj Lazarela Kalezić održana je danas u plenarnoj sali Gradskog parlamenta.

foto PG Biro

Nacrt odluke o linijskom gradskom i prigradskom prevozu zasnovan je na odredbama Zakona o komunalnoj djelatnosti i Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju. Odlukom je predviđeno da se regulišu uslovi, način i organizacija ove vrste prevoza, kao i obavljanje posebnog linijskog prevoza putnika, saopšteno je iz Glavnog grada.

‚‚ Odlukom je jasno definisan javni prevoz koji se odnosi na linijski i taksi prevoz, te je time precizno terminološki definisano značenje prevoza putnika. Par promjena uvrštene su u novu Odluku o prevozu putnika, napravljen je okvir koji jača obaveze i prava privrednika koji će obavljati prevoz putnika, kao i Sekretarijata za saobraćaj koji će vršiti kontrolu. Privredni subjekti koji su u mogućnosti da budu dio tog procesa ispunjavaće određene uslove u pogledu opremljenosti prostora i kadrova. Javni oglas biće raspisivan na svakih 10 godina, smatrali smo da ta promjena treba da bude podsticaj za ulaganja i obnova voznog parka će animirati privrednike da ulažu. Odlukom je definisan red vožnje, kao i neka druga pitanja koja se tiču obavljanja ove djelatnosti’’, istakla je Kalezić.

Ona je istakla da će se posebno obratiti pažnja na potrebe osoba sa invaliditetom, kako bi se i njima olakšao pristup linijskom gradskom i prigradskom prevoza, a definisaće se i posebno uputstvo kojim će se obavezati vozno osoblje da pomogne osobama sa invaliditetom prilikom korišćenja gradskog prevoza, zaključila je sekretarka.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve