Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Plav: Uskoro početak izgradnje Doma za stare

Ministar rada i socijalnog staranja (MRS) Kemal Purišić, direktor Fonda PIO Duško Perović i predsjednik Opštine Plav Mirsad Barjaktarević dogovorili su da ubrzaju aktivnosti kako bi krajem godine započela izgradnja Doma za stare u tom gradu.

“Konstatovano je da postoji potreba za tom vrstom smještaja, obzirom na pretežno staračka domaćinstva, a takođe postoji i veliko interesovanje starijih građana za smještaj u starački dom.  Istaknuta je i potreba da se za stambeno najugroženije penzionere i porodice u stanju socijalne potrebe izgrade stanovi po povoljnim uslovima. Inače, u proteklih pet godina, Vlada je preko Fonda PIO i Ministarstva rada i socijalnog staranja finansirala izgradnju više od 500 stanova za penzionere i socijalno ugrožene u više od desetak opština”, saopšteno je iz MRS-a.

Kako su kazali, u realizaciji otog socijalnog programa su učestvovale i opštine koje su obezbjeđivale potrebnu lokaciju i komunalne priključke za stanove. Penzionerima se stanovi obezbjeđuju u prosjeku po duplo povoljnijim uslovima od tržišnih.

“Dogovoreno je da opština Plav, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO stvore potrebne preduslove i obezbijede potrebna sredstva za sufinansiranje izgradnje stanova za penzionere i socijalno ugrožene porodice u narednoj godini.  Takođe, dogovoreno je da opština i Udruženje penzionera Plav identifikuju potrebe i zainteresovane građane za ovaj program.  Razgovarano je o potrebi zajedničkog rada na prezentaciji programa za zapošljavanje koje su pokrenuli Ministrastvo rada i socijalnog staranja i ZZZCG”, istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Naglasili su da je stopa nezaposlenosti u Opštini Plav je 61 odsto i najveća je u Crnoj Gori, “pa je veoma važno da se animiraju nezaposleni da iskoriste bespovratna sredstva za započinjanje biznisa u iznosu od 3.000-7.500 eura”.

“Nezaposlenim licima će Zavod za zapošljavanje obezbijediti i pomoć u pisanju biznis plana i obaviti potrebne obuke za započinjanje i vođenje biznisa. Takođe, prezentiran je i projekat Ministarstva rada i socijalnog staranja za samozapošljavanje, u kojem su opštine na sjeveru nosioci umrežavanja lokalnih partnera.  Timovi sastavljeni od lokalnih partnera, odnosno aktera na lokalnom tržištu rada, unaprijediće socio-ekonomski ambijent u svojim lokalnim zajednicama i moći da povlače značajna sredstva iz fondova EU”, poručili su iz MRS-a.

Ministar je obišao i Centar za socijalni rad za Opštine Plav i Gusinje, Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama „Lipa” i sa rukovodstvom razgovarao o aktuelnim izazovima u njihovom radu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve