Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Planinarski savez: Staze privremeno zatvorene, planinari da se strpe i pridržavaju preporuka

Staze će se, dodaju, načelno otvariti za korišćenje od aprila do juna 2023. godine, shodno postojećem Zakonu o planinskim (planinarskim) stazama a uz saglasnost resornog Ministarstava, o čemu će pravovremeno obavijestiti

Na području Crne Gore a naročito u planinskim područjima zbog zimskih uslova, staze su postale nesigurne za korišćenje zbog naglih meteo promjena, prisutan je sniježni pokrivač, djelovi staza su klizavi i zaleđeni, staze nisu obilježene zimskim markacijama, saobraćaj ne funkcioniše redovno, zatvoreni su nacionalni parkovi, ograničen je boravak i prelazak državne granice (na tačkama prelaza). Zbog navedenih i niza drugih opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika, staze su privremeno zatvorene, saopštio je danas Planinarski savez Crne Gore.

“Obavještavamo sve korisnike planinskih staza da resorno Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nije ispunilo svoje obaveza iz Zakona o planinskim stazama za 2022. godinu, tako da nije potpisan ugovor o poslovnoj saradnji između Ministarstva i Saveza niti je finansirano uređenje i održavanje staza i infrastrukture u toku 2022. Sve to se negativno odrazilo na ukupan kvalitet staza nacionalne mreže, na njihovu prohodnost, stanje signalizacije, markacije i postavljenu sugurnosnu opremu, ali i na kvalitet rada i održivost klubova domaćina i Planinarskog saveza”, naveli su u saopštenju.

Staze će se, dodaju, načelno otvariti za korišćenje od aprila do juna 2023. godine, shodno postojećem Zakonu o planinskim (planinarskim) stazama a uz saglasnost resornog Ministarstava, o čemu će pravovremeno obavijestiti.

“PSCG, planinarski klubovi i stručna komisija ne snose nikakvu odgovornost prema korisnicima staza u periodu privremene zabrane. Neorganizovanim odlascima u planine, ili korišćenjenjem usluga samozvanih “vodiča”, možete ugroziti vlastiti i živote drugih ljudi. Organizatori zimskih uspona i drugih organizovanih aktivnosti u zimskim uslovima snose punu odgovornost u toku priprema i realizacije prema učesnicima, shodno Zakonu”, ističu iz Planinarskog saveza Crne Gore.

Poručuju planinarima da se strpe i pridržavaju preporuka.

“Dragi planinari i drugi korisnici nacionalne i lokalnih mreža planinarskih staza, strpite se i pridržavajte preporuka PSCG. Biće tura i poslova oko uređenja staza, takmičenja i druženja u prirodi. Nadamo se da će resorno Ministarstvo u 2023.godini posvetiti više pažnje pitanjima uređenja i održavanja planinskih staza i ostale infrastrukture, te da će obezbijediti zakonom propisanu podršku na dobrobit svih korisnika”, zaključuju u saopštenj .

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve