Crkva stoji na raspolaganju državi sa svim svojim kapacitetima i spremna je da ustupi svoje zgrade i ustanove ako je potrebno praviti stacionare, poručio je rektor Bogoslovije “Sveti Petar Cetinjski“ Gojko Perović.

FOTO: MCP

On je sinoć uživo u emisiji radija Svetigora, tokom takozvane internet litije, govoreći o situaciji u vezi sa virusom korona, poručio da sad narodu trebaju, da je pored medicinske, potrebna i duhovna njega.

Rekao da je da se vjernici moraju suzdržavati od velikih okupljanja, jer moraju misliti na druge.

“Ima dosta mladih koji se javljaju i pitaju kako da pomognu, naše narodne kuhinje rade. Spremni smo da stavimo na raspolaganje svoje zgrade i ustanove ako je potrebno praviti neke stacionare. Ne damo živote svojih bližnjih, svi mi vjernici imamo starije ljude u porodicama i ponavljam poziv vjernicima da se drže svih uputstava nadležnih”, poručio je Perović.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica Perović je kazao da bi se, ukoliko bi taj akt ostao na snazi, u nepovoljnom položaju našli i muslimani i pravoslavni hrišćani.

“Oba brata su u problemu ako bi ovaj zakon ostao na snazi, jer primjenom ovog zakona bi se vjerujući ljudi u Crnoj Gori podijelili na jedne koji su zaštićeni temeljnim ugovorom između dražave Crne Gore i Vatikana, i gdje bi se vjerska prava pa i na obavljanje bogosluženja štitila tim ugovorom, dok bi i muslimani i pravoslavni hrišćani, s obzirom na to da nemaju međudržavni ugovor muslimani nemaju međudržavni, a Crkva nikakav, našli na udaru ovog zakona, koji u jednoj svojoj instanci kaže da će neki državni organ, po nekoj proceduri, poslije izvjesnog vremena doći u situaciji da kažu ko će služiti u nekom hramu ili džamiji”, rekao je Perović.

Ističe da su se prethodnih dana čuli rezervisani, ali za njega vrlo jasni stavovi poglavara Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG).

“Oni su isto rekli da ima dijelova zakona kojim nijesu zadovoljni. Ja ću dozvoliti sebi da nagađam da su to baš ovi dijelovi kojima ni mi nijesmo zadovoljni, niti iko može biti zadovoljan ovakvom vrstom leks specijalisa, koji ukida pravo vjernicima da se bore za crkvenu imovinu, na način na koji se ostala fizička i pravna lica u Crnoj Gori bore za svoju imovinu. Mi dolazimo do jedne podjele, diskriminacije, do građana prvog i drugog reda. Jedni građani i pravna lica mogu da se bore za svoju imovinu po četiri važeća zakona, a za vjernike i vjerske institucije važiće ovaj zakon, ali opet ne i za sve vjernike isti, tako d a ulazimo u zonu takozvanog haosa”, naglasio je Perović.

Istakao je da su neistinite tvrdnje da crkvena imovina vodi na Beogradsku patrijaršiju ili druge subjekte, dodajući da i činjenica da je Mitropolija sastavni dio Srpske pravoslavne crkve (SPC) predstavlja autonomnu stvar same Crkve.

“Crkva je odvojena od države i ne priliči državi da se pleka u te stvari”, ocijenio je Perović.

Istakao je da mu i srpski i crnogorski nacionalizam podjednako prave glavobolju kad je u pitanju Crkva i crkveni život, poručujući da podjele među rođenom braćom, prijateljima i kumovima nijesu dobre.

“Ovo sad što smo došli u situaciju da se dijelimo po pitanju identiteta i shvatanja Crkve, to nije dobro. Srpska pravoslavna crkva je kao kanonska pravoslavna crkva priznata od svih pomjesnih crkava u svijetu, dovoljno širok prostor za sve pravos lavne vjernike u Crnoj Gori, bez obzira koji njihov nacionalni identitet bio, bez obzira kojim jezikom govore, za koju partiju glasaju. To nas ništa ne interesuje. Bitno je da su pravoslavni vjernici i da svetinje doživljavaju kao svoje”, naglasio je Perović.

Crkva neće ući u političke vode

Crkva vodi narod u jednoj istoj borbi, a to je da budemo uz Boga, da budemo u Bogu i nezgodna su ta razmišljanja i pitanja da Crkva sad napusti svoj jevanđelski put i da uđe u neke političke vode, naglasio je Perović.

“Koliko god mi sveštenici vodili litije, i koliko god pričali da ovaj zakon nije dobar, o tome će na kraju da se izjasne političari. Nećemo mi popovi ući u parlament da glasamo o novom zakonu, nego će opet političari o tome da glasaju. Ovaj zakon je antiustavan jer je donijet u jednoj antiustavnoj namjeri vlasti i vladajuće partije da ona uređuje Crkvu. Bilo bi ružno da Crkva izađe da sad ona uređuje državu i da ide na izbore i da se kandiduje”, naglasio je Perović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve