Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Penzioneri neće stati dok se nepravda ne ispravi

Traže da penzije budu prilagođene najnižim primanjima u Crnoj Gori

Penzioneri sa sjevera neće stati sa protetsima dok se nepravda koja im je učinjena ne ispravi ili barem ublaži, kazao je predstavnik Odbora penzionera sjevera Crne Gore Svetozar Čabarkapa, gostujući u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

Penzioneri sa sjevera Crne Gore će u 11 sati dostaviti inicijativu Skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje kroz koju traže, da se kroz Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmijeni dosadašnji modul obračuna penzija i da se kroz izmjenu usvoji modul, gdje će se penzije prilagoditi najnižim primanjima u Crnoj Gori.

Predstavnik Odbora penzionera sjevera Crne Gore Sadik Kliment ističe da on, i njemu slični, koji imaju 160 eura penzije, ne mogu da obezbijede ni grijanje tokom zime u gradovima na sjeveru.

“Naš je zahtjev da minimalna penzija bude vezana za minimalnu zaradu. Ako je minimalna zarada 450 eura. Mi smo tražili da 60 odsto te zarade bude minimalna penzija, odnosno 270 eura. Takođe smo tražili da onima ispod 450 eura penzija bude proporcionalno uvećana,a onima čije su veće da ostanu istom nivou”, kazao je Kliment.

Odboru za zdravstvo,rad i socijalno staranje, uputiće zahtjev da penzije budu vezane za godišnje povećanje dohotka i inflaciju.

Njegovog kolegu iz Odbora Svetozara Čabarkapu posebno interesuje kako je moguć raspon penzija od 150 do 2.050.

“Oni su sami sebi propisivali zakone i uslove i sada su nas doveli u ovu situaciju i zato ćemo protestovati i nećemo stati dok se nepravda ne ispravi. Možda ne može da se ispravi, ali da se koliko toliko ublaži. Da bude 1:3 barem”, kazao je on.

Istakao je da su ogorčeni na sve funkcionere od predsjednika države do poslanika.

Predsjednik NVO “Euromost” Almer Mekić kazao je da je nakon smjene vlasti građanima lakpe da izađu na ulice 8i bore se za svoja prava jer su postali svjesni da samo oni mogu mijenjati stvari.

Oni će danas će u Podgorici održati i sastanak penzionera sa sjevera Crne Gore, sa penzionerima iz Podgorice, Nikšića i južnih opština, gdje će se dogovoriti o budućem zajedničkom djelovanju, u cilju ostvarivanja zahtjeva penzionera Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
07.03.2022-11:24 11:24

Svaki Penzioner dobiva penziju po zasluzi staza..da su bili pametni..oni su trebali uvijek nesto uplacivati u istom..Jedino drzava im moze dodijeliti neku rezervnu socijalu..da bi prezivjeli.. Ako zivi sam..onda je to veliki problem..treba mu pomoci sa hranom..ili socijalom..Ovakvi slucajevi u svijetu zive ispod mostova,,podruma..satorima..