Primjena savremenih informacionih tehnologija od velikog je značaja za jednak pristup pravdi i izgradnju pravičnog, transparentnog, efikasnog i odgovornog pravosuđa, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin u obraćanju na konferenciji ministara pravde Savjeta Evrope „Pravda u Evropi, suočavanje sa izazovima digitalne tehnologije“ danas u Strazburu.

Konferencija ministara pravde Savjeta Evrope u Strazburu

Potpredsjednik je apostrofirao važnost potrebe razvoja pravosuđa kroz pravovremeno uvođenje informaciono komunikacionih platformi koje će omogućiti brži pristup pravdu građanima i privredi.

Ocijenio je da je reforma pravosuđa u Crnoj Gori prioritet i izrazio očekivanje da će crnogorske institucije iz oblasti pravosuđa primjenom savremenih informacionih tehnologija unaprijediti efikasnost rada u pogledu pristupa pravdi, pružanja usluga građanima i institucijama, kao i saradnje sa drugim pravosudnim sistemima i međunarodnim organizacijama.

Pažin se u Strazburu susreo i sa Kristijanom Langeom, državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Savezne Republike Njemačke.

Ministar Pažin sastao se sa državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Njemačke

Iako je izrazio razumijevanje za okolnost da se Evropska unija trenutno suočava sa značajnim unutrašnjim pitanjima, ukazao je da Unija nije adekvatno zabilježila napredak koji je Crna Gora ostvarila u integracionom procesu u protekloj godini.

S tim u vezi, naglasio je očekivanje Crne Gore da uskoro budu otvoreni pregovori i u jedinom preostalom pregovaračkom poglavlju, poglavlju 8 posvećenom konkurenciji, kao i da što prije otpočne rad na utvrđivanju mjerila za zatvaranje pregovora u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve