Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Pavlović: Obrazovanje za održivi razvoj ključni dugoročni koncept obrazovnog sistema

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Felten istakao je da nam je potrebna promjena paradigme u odnosu prema ograničenim resursima naše planete, bilo to u Njemačkoj, u Crnoj Gori, ili bilo gdje drugdje

“Obrazovanje za održivi razvoj predstavlja ključni dugoročni koncept u našem obrazovnom sistemu i istovremeno je visoko postavljen prioritet Zavoda za školstvo”, saopštila je Irena Pavlović, v.d. direktorica Zavoda za školstvo, koja je uz Petera Feltena, ambasadora Savezne Republike Njemačke, otvorila Konferenciju „Cirkularna ekonomija u Eko-školama”.
Ona je naglasila da program Eko-škole značajno doprinosi unapređenju kvaliteta nastave i učenja u oblasti obrazovanja za održivi razvoj, motivišući djecu i mlade da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti životne sredine. Iskoristila je priliku da se iskreno zahvali GIZ-u i Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Podgorici na prepoznavanju ključne važnosti implementacije ovog programa i snažnoj podršci koju su pružili u unapređenju kvaliteta sprovođenja projekta „Cirkularna ekonomija u Eko-školama“.

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Felten istakao je da nam je potrebna promjena paradigme u odnosu prema ograničenim resursima naše planete, bilo to u Njemačkoj, u Crnoj Gori, ili bilo gdje drugdje. Ova promjena može uspjeti samo ako već kod najmlađih u našem društvu razvijamo svijest da moramo odgovorno postupati prema okolini. Čestitao je direktoricama i direktorima, kao i nastavnicama i nastavnicima crnogorskih Eko-škola što su, predanošću i inovativnim metodama nastave, učenicama i učenicima uspješno prenijeli koncept održivog postupanja s našom planetom te iskazao radost što je Ambasada mogla podržati ovaj koncept svojim malim doprinosom.

Naime, pomoću mikro-reciklirajućih uređaja koje je Ambasada finansirala zajedno s 3D štampačima, učenici i učenice kroz igru mogu naučiti da mnoge stvari koje inače bacamo bez razmišljanja i time štetimo prirodi, zapravo predstavljaju vrijedne sirovine koje se mogu ponovno koristiti.

Sekretarka Nacionalnog savjeta za održivi razvoj Aneta Kankaraš je detaljnije predstavila aktivnosti koje se sprovode kako bi se ostvarila Nacionalna strategija održivog razvoja, u skladu s ciljevima Agende 2030. Posebno je istaknula važnost obrazovanja za održivi razvoj u podizanju svijesti naših učenika i učenica o ključnom doprinosu ka izgradnji istinske ekološke države. Koordinatorka za sprovođenje programa Eko-škole, Nevena Čabrilo predstavila je rezultate E-SPACE projekta.

Nagrada Zelena zastava i sertifikat o sticanju statusa međunarodne Eko-škole dodijeljena je ustanovama koje su uspješno prošle proces akreditacije 2023. godine. Ustanove dobitnice nagrade za 2023. godinu su: PPU „Kockica”, PPU „Maša”, PPU „Čarli Čaplin”, PPU „Svetionik”, JPU „Đina Vrbica”, VJ “Dragan Radulović”, i JU OŠ „Vuk Karadžić”. Takođe, posebno priznanje za izuzetna postignuća tokom pilotiranja programa Eko-škole dodijeljeno je JU OŠ “Vuk Karadžić”, Podgorica.
Specijalno priznanje za kontinuirano sprovođenje programa Eko-škole dobile su JU OŠ “Kekec”, Sutomore – Bar i JPU „Đina Vrbica“, VJ „Zvjezdani vrt“, Golubovci.

Specijalna priznanja pojedincima za doprinos u sprovođenju programa Eko-škole dobili su: Dragana Aprcović, JU OŠ „Kekec”, Sutomore, Milica Zvicer Vujković, JU Gimnazija „Stojan Cerović”, Nikšić Matije Zorić, JU OŠ „Mihailo Žugić”, Odžak Snežana Turković, JU OŠ „Blažo Jokov Orlandić”, Bar Zorka Radonjic, JU OŠ „Kekec”, Sutomore Olivera Lučić, JU Srednja ekonomska škola, Nikšić Stanislavka Tomašević, JU OŠ „Braća Labudović”, Nikšić Biljana Veličković, JU OŠ „Vuk Karadžić”, Podgorica
Ana Đurović, JU OŠ „Vuk Karadžić”, Podgorica Mirija Vukićević, JU OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša”, Budva i Lidija Vasić, JU OŠ „Stefan Mitrov Ljubiša”, Budva.

Rezultate u sprovođenju projekta „Cirkularna ekonomija u Eko-školama“ predstavile su sljedeće škole:JU OŠ „Vuk Karadžić”, Podgorica , JU Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš”, Danilovgrad JU OŠ „Radoje Čizmović”, Nikšić i JU OŠ „Kekec, Sutomore, Bar.

Projekat „Cirkularna Ekonomija u Eko-školama” je pokrenut sa ciljem podizanja svijesti o važnosti cirkularne ekonomije i njene povezanosti sa globalnim ciljevima održivog razvoja, uključujući borbu protiv klimatskih promjena, očuvanje biodiverziteta i smanjenje zagađenja životne sredine. Projekat E-SPACE ima za cilj podizanje svijesti o cirkularnoj ekonomiji i promovisanje GAIA 20:30 strategije koja se ključno fokusira na tri strateška cilja: klimatske promjene, biodiverzitet i smanjenje zagađenja životne sredine. Sprovodi se u isto vrijeme u osam dražava koje su članice međunarodne fondacije za životnu sredinu (FEE). U Crnoj Gori, projekat je implementiran u 14 škola. Program Eko-škole pokrenut je 2016. godine i do danas, proces akreditacije je uspešno prošlo 47 obrazovno-vaspitnih ustanova, dok su u fazi pilotiranja još njih 50, što govori o velikom interesu i posvećenosti škola održivom razvoju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve