Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Nikolić sa Feltenom: Vlast da poštuje Ustav i zakon i da se prilagođava evropskoj praksi, a ne partijskim interesima

''Za Crnu Goru je u ovom trenutku najvažnije, da uprkos političkoj nestabilnosti u vlasti, sačuva šansu za brži napredak prema EU''

Demokratska partija socijalista (DPS) izgradila je proevropsku platformu u Crnoj Gori i njen doprinos u susret dobijanju izvještaja o dobijanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 neće izostati, poručio je predsjednik Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić tokom sastanka sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom.

“Za Crnu Goru je u ovom trenutku najvažnije, da uprkos političkoj nestabilnosti u vlasti, sačuva šansu za brži napredak prema EU. Uslov je da vlada poštuje Ustav i zakone, i da predloge zakona šalje na mišljenje Evropskoj komisiji, umjesto da ih podešava interesima stranaka koje čine vladajuću koaliciju, jer takva država nema čemu da se nada, ponajmanje IBAR-u”, kazao je Nikolić u razgovoru sa Feltenom.

Podsjeća da je u temeljima aktuelne vlasti konstrukciona greška, jer kako kaže, politički akteri koji u Parlamentu podržavaju vladu, kontinuirano rade na promjeni spoljnopolitičkog kursa Crne Gore.

“Predsjednik Skupštine poručuje da se i dalje zalaže za iščlanjenje Crne Gore iz NATO-a, a poslanica parlamentarne većine na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope glasa protiv prijema Kosova u tu organizaciju. To nije vlast koja može voditi zemlju u EU”, ocijenio je Nikolić.

Nikolić – Felten, Foto: DPS

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten, naglasio je da se Crnoj Gori u ovom trenutku pružila izvanredna prilika da odlučujuće ubrza svoj proces pristupanja EU i izrazio očekivanje da će se svi politički akteri izdići iznad partijskih interesa tokom preostalog ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja o vladavini prava.

„Evropska unija i građani Crne Gore očekuju od vlasti i opozicije da u Skupštini Crne Gore zajednički postignu neophodne korake, kako bi se osiguralo brzo usvajanje ključnih nedostajućih zakona i reformi iz evropske agende”, zaključio je Felten.

Iz partije su kazali da tokom sastanka razmijenjena su mišljenja i o aktuelnim procesima na političkoj sceni i ocjenjeno je da put evropskih integracija države nema alternativu, posebno u kontekstu rastućih međunarodnih i regionalnih izazova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve