Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Okrugli sto ”Ne ćuti. Uz tebe smo”: Svaki vid nasilja treba prijaviti

Кampanja, koju su pokrenuli Centar za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica i Opština Berane, jedna je od aktivnosti predviđenih Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost, koji je nedavno usvoje n i podržan od strane OEBS-a u Crnoj Gori

U okviru kampanje “NE ĆUTI! PRIJAVI. UZ TEBE SMO” povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama juče je u maloj sali Opštine Berane održan okrugli sto na temu “Zajedno protiv nasilja”.

Кampanja, koju su pokrenuli Centar za socijalni rad za opštine Berane, Andrijevica i Petnjica i Opština Berane, jedna je od aktivnosti predviđenih Lokalnim akcionim planom za rodnu ravnopravnost, koji je nedavno usvoje n i podržan od strane OEBS-a u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Vuko Todorović istakao je važnost međuinstitucinalne saradnje koja je ključ u borbi protiv nasilja nad ženama , kao i nasilja uopšte.

“Zajedničkim djelovanjem, kroz institucije, moramo poslati poruku žrtvama da smo uz njih i da ćemo se truditi da ih zaštitimo i pružimo im podršku za izlazak iz teških životnih situacija. Aktivnosti na kojima Centar za socijalni rad radi u saradnji sa lokalnom samoupravom govore o dobrom primjeru saradnje , a u prilog tome govori i ova kampanja, koja je plod zajedničkog etuzijazma i želje da se javnosti skrene pažnja na ovaj veliki problem sa kojima se žene kod nas suočavaju“, kazao je Todorović.

Prema riječima direktora Centra za socijalni rad Petra Pajkovića, kampanja “NE ĆUTI! PRIJAVI. UZ TEBE SMO” nije samo podsjetnik na važnost osvješćivanja o nasilju nad ženama, već i poziv na zajedničko djelovanje kako bismo stvorili sigurnije okruženje za sve.

Cilj okruglog stola je da se svim ženama pošalje jasna poruka da se svaki vid nasilja treba prijaviti, i da će institucije sistema biti njihova podrška na tom putu. Uloga medija, kazao je Pajković, je od velikog značaja, kako bismo u javnosti otvoreno pričali o ovoj problematici sa ciljem da svakoj žrtvi poručimo da nije sama, da može računati na podršku i pomoć nadležnih institucija.

Pohvalio je dosadanju saradnju sa Opštinom Berane i naglasio da je i Centar za socijalni rad, kao i lokalna samouprava, servis građana koji treba da pruži pomoć svima kojima je potrebna.

Na okrulom stolu aktivno učešće su uzeli predstavnci lokalne samouprave, Centra za socijalni rad, Suda za prekršaje, Osnovnog suda, Tužilaštva, Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja, NVO ,,Crnogorska iskra“, Ministarstva unutrašnjih poslova, advokatske struke i Radio Berana.

Na okruglom stolu je dogovoreno da će lokalna samouprava razmotriti mogućnost formiranja multidisciplinarnog tima koji će sve svoje kapacitete usmjeriti za borbu protiv nasilja nad ženama. Takođe, tokom decembra mjeseca na Lokalnom javnom emiteru ,,Radio Berane“ biće plasiran serijal o važnim pitanjima koja se odnose na ovu kao i druge važne teme koje se tiču socjalne i dječije zaštite.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve