TO Kolašin: Od ove godine i staza za nordijsko skijanje

Staza za nordijsko skijanje, redovan prevoz do skijališta, ažurnije održavanje gradskih ulica i odvoz smeća, intenzivnija promocija turističke ponude neke su od novina, koje su na sastanku sa predstavnicma turističe privrede najavili iz kolašinske lokalne vlasti.

Direktor lokalne Turističke organizacije Aleksandar Vlahović najavio je da će sezona zvanično biti otvorena u subotu, 22. decembra, bogatim zabavnim programom na Ski-centru Kolašin 1450, kao i na gradskom trgu.

Manifestacija se organizuje u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO), a tog dana biće i 50 odsto jeftiniji ski-pasovi i besplatan prevoz do skijališta, kao i degustacija nacionalnih jela i vina.

“Prvi put ove godine turisti i Kolašinci imaće i stazu za nordijsko skijanje, dugu kilometar i po, sa obezbijeđenim instruktorima i mogućnošću iznajmljivanja opreme u dva najveća kolašinska hotela ‘Bjanka’ i ‘Šeraton’. Staza je u sportskoj zoni na samo par stotina metara od centra grada. Taj projekat realizovan je na predlog inicijative ‘Pokrenimo Kolašin’, a u saradnji sa NVO ‘Natura’”, kazao je Vlahović.

Kako je najavljeno, poslije više godina, do sredine februara, a moguće i duže, biće organizovan prevoz autobusima od grada do Ski-centra Kolašin 1450 i Kolašin 1600 u oba pravca. Cijena promotivne karte je euro u jednom pravcu.

Do kraja mjeseca biće pokrenut i turistički veb sajt Kolašina, koji će, kako kažu, biti jedan od najmodernijih sajtova u državi. Prema riječima direktora Komunalnog preduzeća Milivoja Bulatovića, održavanju ulica tokom zimskog perioda poklanja se velika pažnja. Rezultate rada tog preduzeća, kako kaže, sugrađani već mogu da vide. U narednom periodu planirano je i čišćenje trotoara, što do sada nije praktikovano. Uvedene su novine, kojima je, tvrdi Bulatović, postignuto redovnije odvoženje smeća, dok je na gradskoj rasvjeti zamijenjeno oko 200 sijalica.

“Veliki problem Kolašina su divlje deponije, odnosno odlaganje otpada pored kontejnera. Na putu smo i taj problem da riješimo. Uskoro će biti organizaovan, redovno, i za svaku ulicu posebno, odvoženje te vrste smeća, a građani će o terminima biti naknadno obaviješteni”, kazao je Bulatović.

Na sastanku je konstatovano da su problemi Kolašina vodosnabdijevanje, kao i kanalizaciona mreža. Rješavanju tih krupnih problema, najavio je predsjednik opštine Milosav Bato Bulatović, biće posvećena značajna pažnja, a očekuje se i pomoć države. Bulatović je najavio javnu raspravu o izmjenama i dopunama DUP-a Centar i pozvao turističke poslenike da daju predloge, kojima će “biti očuvana urbanistička autohtonost grada, ali i otvorena vrata investitorima”.

Neophodna efikasnija naplata boravišne takse

Milosav Bulatović pozvao je turističke poslenike na međusobnu saradnju. Prema riječima direktora TO Kolašin Aleksandra Vlahovića veliki problem turističke privrede u gradu na Tari, ali i poslovanja ove organizacije, predstavlja nelojalna konkurencija. Ističe da više od 150 Kolašinaca reklamira smještajne kapacitete, a da je svega polovina njih registrovana. “Od te polovine jedva 30 odsto redovno uplaćuju boravišnu taksu. Ima renomiranih objekata u gradu, koji godinama nijesu dali ni euro po ovom osnovu. Boravišna taksa je osnovni prihod TO, a ažurnija naplata omogućila bi bolje poslovanje organizacije i kvaliteniju promociju turističke ponude”, kazao je Vlahović. Iz lokalne uprave najavili su da će novom sistematizacijom biti predviđeno i mjesto turističkog inspektora, od kojeg očekuju da poboljša prihode po osnovu boravišne takse.

izvor: Dnevne novine

Komentari

avatar