Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

Njegoš postao oruđe u borbi protiv Crne Gore

Ni sami vladika Rade nije ni slutio da će se jednog dana na Kuli Beograd pojaviti projekcija njegove fotografije, na istom onom mjestu đe su se više puta projektovale fotografije Jelene Karleuše, Dare Bubamare  i mnogih drugih estradnih  ''umetnica''

Piše: Aleksandar Damjanović

Petar II Petrović Njegoš vladika, filozof i književnik, je ni kriv ni dužan postao oruđe u borbi protiv njegove i naše  Crne Gore.

Možda ovo zvuči grubo, ali nažalost ovo je kada se sagleda koliko se njegova djela zloupotrebljavaju, realnost koju ne možemo a da ne primijetimo.

Bez obzira što je rođen na Njegušima i uvijek se kazivao kao Crnogorac, Njegošu se pokušava na osnovu njegovih književnih djela podmetnuti ono što nikad nije bio.

Aleksandar Damjanović

On je u svojim djelima srpstvo pominjao kao vjersku odrednicu, a ne kao svoju nacionalnu pripadnost.

Da stvar bude još gora, svojataju ga oni koji su ga za vrijeme njegovog života najviše progonili, nakon što se zavladičio u Rusiji.

Karlovački mitropolit se protivio Njegoševom hirotonisanju pa je izdao naređenje da se sve crkve u Boki pred crnogorskim vladikom zaključavaju.

Oni koji danas falsifikujući Njegoševa djela bez grama obraza i časti nikako da spomenu u svojim falsifikatima da je njegovo najveće djelo Gorski vijenac preveden sa crnogorskog na srpski jezik 1927.godine.

Njegoš nikad nije kročio na teritoriju Srbije, i protivio se tadašnjoj politici koju je vazalski vodio Miloš Obrenović, koji je prijetio da će zajedno sa turskom vojskom napasti Crnu Goru.

Ni sami vladika Rade nije ni slutio da će se jednog dana na Kuli Beograd pojaviti projekcija njegove fotografije, na istom onom mjestu đe su se više puta projektovale fotografije Jelene Karleuše, Dare Bubamare  i mnogih drugih estradnih  “umetnica”.

Da stvar bude još tužnija podršku otimanju Njegoša od Crne Gore pružaju oni koji bi najrađe njegove ostatke prenijeli na Obiličev venac ili na vašar u Vranje.

Najveće poniženje od svog rođenja pa do današnjeg dana Njegoš je pretrpio kada je državna nagrada koja nosi njegovo ime dodijeljena jednom od najvećih srpskih šovinista Matiji Bećkoviću.

Vladika Petar II Petrović Njegoš je bio i ostao CRNOGORSKI, bez obzira na permanentne pokušaje njegove zloupotrebe i otimanja od njegove Crne Gore.

Vjerujem da će doći vrijeme kada će kulturne institucije naše države shvatiti da su prespavale vrijeme koje su trebale utrošiti na odbranu skrnavljenja Njegoševog lika i djela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zoran
14.11.2023-10:41 10:41

Ne znaju ni da citaju Njegosa bez prevoda.Jadan je narod koji krade drugome istoriju i kulturu.

Rovca
14.11.2023-12:51 12:51

I ovo drugo neznamo ni okle je našlo se da pamfletira o Njegošu. Još gore, no ono iz Tušine što piše u ekavici , a 0 što se uljebilo u Beograd a ima se za intelektualnog montenegrina. Za oba teksta totalna ignoracija bez odgovora i polemike.Stop.

RIR
14.11.2023-14:32 14:32

…nikako da dobijem kroz komentare i postavljeno pitanje ,koji su to dokazi ,argumenti na osnovu kojih se dokazuje da je Njegos Srbin /jer nijedan dokaz ne postoji sem književna posvjeta “Prahu ocu Srbije” sto ne moze biti dokaz u predgovoru u “Gorskom vijencu “-da je ujedno izjasnjenje o nacionalnosti …!?/
NIKAD NIJE OBJAŠNJENO ! /jer ne postoji !/

Tara
14.11.2023-18:39 18:39

Njegos je bio nas crnogorski Vladika..citao i pisao crnogorski..sama slika govori..sta on nosi..sve crnogorske toke..jedina je bila greska..da mu je ucitelj bio srbin..sarajlija..teski srbijanski nacista..koji ga je nagovarao o srpstvu…