Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

NE MOŽE DA ISPOŠTUJE ZAKON Vukšić se opet u slobodno vrijeme bavi advokaturom

Članom 63 istog zakona propisano je da privremeni prestanak i zabrana bavljenja advokaturom nastaje u slučaju ''izbora na profesionalnu funkciju u državnom organu, organu lokalne samouprave, za vrijeme mandata''.

Aktuelni direktor ANB-a Dejan Vukšić očigledno ne može da se “drži slova zakona”, te se pored javne funkcije i dalje bavi advokaturom i zastupa stranke pred sudom. Kako saznaju Dnevne novine u Osnovnom sudu u Kotoru, 28. aprila ove godine Vukšić je kao advokat zastupao stranku u parničnom predmetu P.br.263/21, čime je direktno ko zna koji put prekšio više zakona.

Naime, kako se navodi u članu 5 Zakona o advokaturi Crne Gore, uslov da se neko bavi advokaturom između ostalih je i “da nije u radnom odnosu” a s obzirom da je on bio u radnom odnosu i to od 18. decembra 2020. godine kad je izabran na mjesto vršioca dužnosti direktora ANB-a, Vukšić je svojim angažovanjem, kao advokat, prekšio ovaj zakon. Članom 63 istog zakona propisano je da privremeni prestanak i zabrana bavljenja advokaturom nastaje u slučaju “izbora na profesionalnu funkciju u državnom organu, organu lokalne samouprave, za vrijeme mandata”.

Dnevne novine pišu da ovo Vukšiću nije prvi put da radi nešto “sa strane”. Naime, nakon izbora na mjesto v.d. direktora ANB 18. decembra prošle godine, on se 5. januara 2021. godine, pojavljuje u svojstvu advokata u notarskoj kancelariji Irene Kovačević u Kotoru, gdje zastupa stranku u predmetu UZZ 3/2021, koristeći svoj advokatski pečat i potpis, što podliježe krivičnoj odgovornosti.

“Osim što je ovim poslom prekršio Zakon o advokaturi i Statut Advokatske komore, počinio je i krivično djelo “nesavjestan rad u službi”. Takođe, Vukšić je direkno prekšio i član 29a Zakona o ANB-u kojim je navedeno da “službenici Agencije, pored ograničenja u vezi vršenja poslova utvrđenih zakonom kojim se uređuje položaj državnih službenika i namještenika, ne smiju vršiti ni druge poslove, odnosno djelatnosti bez prehtodnog odobrenja””, navode Dnevne novine.

Kršenjem zakona Vukšić je postavljen i na funkciju v.d. direktora ANB-a, jer nije mogao biti izabran na tu funkciju zbog političke angažovanosti odnosno u to vrijeme je pokrivao funkciju predsjednika kotorskog lokalnog parlamenta. Takođe, Vukšića je premijer Zdravko Krivokapić, opet mimo zakona, postavio za direktora tajne agencije. Naime, Krivokapić je Vukšića imenovao za direktora ANBa bez prethodno pribavljenog mišljenja Odbora za bezbjednost, koje je bilo neophodno da bi to uradio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Vuko
23.08.2021-07:46 07:46

Ima li Vlada tamo inspektora ili je to Zdravko u slobodnom vremenu.

NE MOŽE DA ISPOŠTUJE ZAKON Vukšić se opet u slobodno vrijeme bavi advokaturom – CG Vijesti
23.08.2021-08:12 08:12

[…] Aktuelno […]