Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Ne daju kompletan posljednji izvještaj, nema dijela o propustima na maturskom ispitu

Odobren je uvid u samo dio dokumenta, bez detalja o propustima u organizaciji, uz obrazloženje da su za internu upotrebu

Udruženje Roditelji tražilo je na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama 18. aprila od Ispitnog centra izvještaj o maturskom i stručnom ispitu, kao i o eksternoj provjeri znanja za polumaturante za prethodnu godinu koji inače dostavlja Ministarstvu prosvjete, ali je odobren uvid u samo dio dokumenta, bez detalja o propustima u organizaciji, uz obrazloženje da su za internu upotrebu.

Imajući u vidu da su ocjenjivači i ranije ukazivali na to da, na osnovu vrednovanja testova, svake godine imaju informacije u kojim školama je bilo propusta tokom ispita, može se zaključiti da su upravo te informacije ostale nedostupne za javnost.

U rješenju, kojim se odobrava slobodan pristup informacijama, a koje je donijeto u konsultaciji Ispitnog centra sa Ministarstvom prosvjete, nema obrazloženja zbog čega je dio izvještaja ostao tajna.

Izvršna direktorica udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da je na izvještaje i njihove djelove koji se odnosi na propuste u organizaciji ispita ukazivano i na sjednicama Radne grupe za pripremu drugog polugodišta 2020/21. školske godine.

“Tada su predstavnici Ispitnog centra, kada se na sastanku otvorila priča o prepisivanjima i kršenjima pravila u toku eksternih provjera znanja, ukazali da se tačno svake godine zna gdje su se dešavala i da je o tome Ispitni centar ukazivao u izvještajima nadležnom Ministarstvu ali da te izvještaje “nikad niko ne čita”, navela je ona.

Novo vrednovanje testova

Iako je problem zbog masovnog prepisivanja kulminirao ove godine – kada više od 500 maturanata prošle sedmice nije položilo ispit iz CSBH jezika i književnosti, o propustima se govorilo i ranije, nezvanično, uglavnom bez reakcija nadležnih.

Prije nekoliko dana Ministarstvo je, uz obrazloženje da nijesu izvršavali zakonom utvrđene obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i zbog neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, smijenilo direktoricu i Upravnog odbora Ispitnog centra, kao i glavnog ocjenjivača.

Po odluci, koja je javnosti predstavljena kao preporuka Ministarstva prosvjete i Državne maturske komisije, novoangažovani ocjenjivači danas će završiti ponovno vrednovanja spornih testova. To je saopštila juče gostujući u emisiji Reflektor TV Vijesti državna sekretarka iz resora prosvjete Milijana Vukotić Jelušić. U isto vrijeme, kako tvrdi, predstavnici Ministarstva rade na utvrđivanju odgovornosti test – administratora.

U međuvremenu niko od nadležnih iz Ministarstva ne spominje šta će se desiti ako ocjenjivači dođu do istih saznanja da su maturanti masovno prepisivali i na ostalim ispitima, organizovanim u maju – iz engleskog jezika i matematike. Kao i u slučaju prvog maturskog ispita i na ova dva polaganja maturanti su razmjenjivali odgovore i prepisivali iz viber grupe pod nazivom Druženje.

Da se to desilo, uz screenshoot-ove kao dokaze, portal Roditelji.me izvještavao je odmah nakon ispita, ali nadležni ni tada nijesu zauzeli jasan stav po tom pitanju.

Direktor Direktorata za srednje obrazovanje Slobodan Savović izjavio je test objavljen u toj viber grupi prošlogodišnji, iako je bilo lako provjeriti da su u pitanju ovogodišnji zadaci. Maturanti očekuju rezultate ovih ispita.

Prepisivanje u viber grupi Ministarstvu i Ispitnom centru, odmah nakon ispita iz CSBH jezika, prijavio je direktor budvanske SMŠ “Danilo Kiš” Krsto Vuković. Prema njegovim riječima, zbog nepostupanja nadležnih, kompromitovani su i ostali ispiti, na kojima su djeca, kao i nadležni za regularnio sprovođenja polaganja, nastavili da krše pravila.

Ko je upisao nulu, pa se predomislio?

Oko 200 – 300 maturanata je, kako je utvrdila Komisija za ocjenjivanje, na 21. zadatak dalo istovjetan, inače netačan odgovor: “Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno“, a još 150-200 učenika je na isti zadatak napisalo odgovor: „Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja.“

Komisija se, u saopštenju, zapitala da li je trebalo da zažmure na stotine i stotine istih učeničkih odgovora na zadatak 18.b: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu.“, odnosno kraću verziju kod takođe stotine i stotine odgovora: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta“.

Prilikom vrednovanja uočili su i eseje prepisane sa raznih sajtova.

Naveli su da je Komisija, koju je formirala Državna maturska komisija, na predlog Ispitnog centra, ocjenjivala testove iz CSBH jezika od 15. aprila do 23. maja, a postupali su u skladu sa pravilnicima o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog i stručnog ispita, kao i ugovorom koji su potpisali svi ocjenjivači.

“U toku ocjenjivanja uočen je veliki broj učeničkih odgovora koji su istovjetni. Ocjenjivači su sve odgovore bodovali u skladu sa Uputstvom za bodovanje, a prepisane tekstualno duže odgovore (10, 11, 13, 16, 17c, 18b, 21, 22, 23b, 24. i 25. zadatak) evidentirali na koricama testa. Vodili smo i elektronsku evidenciju o prepisanim zadacima i, nakon završenog posla, sve podatke poslali upravi Ispitnog centra da bi sve bilo spremno za preliminarne rezultate. Da li je trebalo pisati nule, ili učenik je izgubio pravo polaganja u ovom ispitnom roku, ili nešto treće – o tome nije odlučivala Komisija za ocjenjivanje”, saopštili su članovi Komisije za ocjenjivanje.

Da Komisija nije donijela odluku da je učenicima upiše nula bodova ponovila je sinoć u emisiji Reflektor i pomoćnica direktora OŠ “Branko Božović”, profesorica Milica Stanković, koja je bila član Komisije.

Potvrdila je da su se tokom ocjenjivanja, više puta obraćali direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, ali nijesu dobijali odgovore kako da postupe u vezi prepisanih odgovora. Nakon što im je poručeno da evidentiraju sve uočene prepisane odgovore, to su i učinili.

Prema riječima Milice Stanković, da su učenici ocijenjeni nulom bodova i članovi Komisije su saznali u petak, kada je bio dan za prigovore. Istog dana kada ih je više stotina maturanata i roditelja dočekalo ispred i u holu zgrade Ispitnog centra, u kojoj je i Ministarstvo, skandirajući “Lopovi, lopovi”!

“Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Stanković gostujući na TV Vijesti.

Državna sekretarka Ministarstva prosvjete, Milijana Vukotić Jelušić kazala je da je za nju to nova informacija.

“Ne možete nova informacija… Ispitni centar nema ingerencije nad direktorima škola… Ispitni centar godinama ukazuje na nepravilnosti. Ništa se nije preduzimalo”, kazala je Stanković.

Istakla je da je ministar predsjednik maturske državne komisije i da je on upisao nule maturantima.

Ona je ispričala da je Komisija konstatovala da su đaci prepisivali, ali su “za svaki slučaj, zbog ove igre koju su napravili gore, išli na to da imamo i drugu varijantu, jer mi nemamo vremena”.

“Oni mogu sjutra da kažu, kao što kažu, morate ih ocijeniti, pravite se ludi. Kao što smo se svih prethodnih godina pravili ludi. Evidentirali smo da je prepisivano, nije se ništa preduzimalo. Ali ove godine je bilo najmasovnije, najočiglednije. Imali su pristup sajtu vještačke inteligencije. Esej su uspjeli da prepišu, to je kriminal”, istakla je Stanković.

Poručila je da je Ministarstvo prosvjete “perfidno prebacilo loptu u njihovo dvorište”.

“Prebacili ste loptu u naše dvorište na jedan perfidan način. Javnost mora da zna da ocjenjivači, komisija koju ja večeras predstavljam na čelu sa najvećim stručnjakom Draganom Nenadović kojeg ste vi smijenili, stoji iza svega ovoga što ću reći, a to je – da mi nismo dali nule maturantima. Mi smo saznali da su djeca ocijenjena sa nulama onaj dan kada smo došli na uvid 2. juna, kada smo doživjeli onaj sramotni napad”, rekla je Stanković.

Prema njenim riječima, Ministarstvo u “svim segmentima krši zakon”.

“Svi ste kolektivno trebali da podnesete otkaze”, rekla je Stanković, dodajući da je i direktorica Ispitnog centra sa razlogom smijenjena.

Vukotić Jelušić je navela da niko ne abolira odgovornosti za prepisivanje, za činjenje nečasnih radnji.

“Ali ne možemo da kažemo da su đaci krivi kada je cijeli sistem zakazao”, poručila je Vukotić Jelušić.

Obećanja ministra

Na dan održavanja maturskog ispita iz CSBH jezika, ministar prosvjete Vojinović poručio je, prilikom posjete podgoričkoj Gimnazije “Slobodan Škerović” da su otklonjene sve greške i nejasnoće koje su se javljale ranijih godina.

“Kao Ministarstvo prosvjete smo preduzeli sve mjere kako bi ovaj ispit protekao u redu i kako se ne bi ponavljale neprilike od ranijih godina”, kazao je u aprilu Vojinović.

Pojasnio je da su ove godine radi dodatne kontrole angažovani i predstavnici Ispitnog centra i supervizori. U susret održavanju ovih ispita, održani su, kako je istakao, i sastanci sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola.

“Moram da istaknem da su danas prisutni u svakoj školi i predstavnici Ministarstva prosvjete tako da sam siguran da će naša djeca pokazati ono što su naučili učeći sve ove godine”, rekao je Vojinović.

Tužilaštvo još bez odgovora

Eksterno testiranje iz matematike za polumaturante prekinuto je ove godine, nakon saznanjja da su testovi dospjeli do đaka prije početka polaganja. Polumaturanti su polagali ovaj test krajem maja, a ni mjesec i po nakon toga nema informacija o rezultatima istrage u ovom slučaju.

” Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama”, saopšteno je tada iz Ministarstva, a izviđaj o ovom slučaju povjeren je Osnovnom državnom tužilaštvu iz Rožaja, zbog sumnje da su testovi “procureli” upravo na području te opštine.

Upozorenja stizala godinama

Već godinama do javnosti su stizale nezvanične informacije da je u pojedinim školama praksa da se pomaže učenicima, kako bi postigli što bolje rezultate, a da u tome učestvuju kako pojedini nastavnici, tako i direktori škola. Uz podršku test administratora, takvi slučajevi, iako često evidentirani u izvještajima, nijesu imali epilog. Tako su djeca svjedočila da nastavnici rješavaju zadatke na tabli, da zaduže najboljeg u grupi da podijeli svoje odgovore sa ostalima. Uz uredno potpisane zapsinike o regularnosti, skrivanje izvještaja Ispitnog centra, farsa o polaganju mature nastavljala se iz godine u godinu.

Na brojne reakcije učenika i roditelja na prepisivanje tokom provjere znanja prošle godine je u izjavi za Pobjedu ukazala i doskorašnja direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović.

Na to su upozoravali i predstavnici NVU Prosvjetna zajednica. Povodom tvrdnji da je dio đaka koristio na polaganjima mobilne telefone, iz Ministarstva su tada pozvali profesore, roditelje i đake da prijave nepravilnosti i dostave dokaze ako ih imaju.

“Ispitni centar već godinama ukazuje na problem prepisivanja u školama i više puta smo upućivali pismo direktorima/icama škola u vezi navedene problematike, a radi odgovornog odnosa svih subjekata koji učestvuju u eksternim provjerama znanja”, rekla je tada Dmitrović.

Unija srednjoškolaca Crne Gore upozoravala je još 2015. godine na nepravilnosti i izazove u vezi organizacije, sprovođenja, ali I ocjenjivanja maturskih ispita.

Kako su tada saopštili, veliki broj maturanata izrazio je nezadovoljstvo I uložio prigovor.

Između ostalog, iz ove NVO su tada istakli da pojedini test administratori nijesu na krajnje ozbiljan način shvatili važnost ovih ispita, pa su čak dozvoljavali razgovor i korišćenje mobilnih telefona za vrijeme trajanja ispita.

Eksterni maturski ispit polaže se od 2011. godine, a polumaturantima se na ovaj način provjerava znanje od 2013.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve