Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Naredne sedmice konkurs za upis 8.000 polumaturanata

Upis kandidata obavljati elektronskim putem, što će znatno pojednostaviti postupak

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Danu je saopšteno da će konkurs za upis učenika u srednje škole biti raspisan naredne sedmice i da će biti slobodno oko 8.000 mjesta za polumaturante.

Stefan Sinanović iz PR službe Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazao je da će se upis kandidata obavljati elektronskim putem, što će znatno pojednostaviti postupak. On objašnjava da će biti mjesta za sve učenike koji su završili osnovnu školu.

“Kompletan program upisa u srednje škole će biti organizovan elektronski. Osnovnu školu u Crnoj Gori ove godine završava oko 7.000 učenika. Prema konkursu će biti slobodno oko 8.000 mjesta, što znači da će u svim opštinama biti mjesta za sve učenike. Planirano je da konkurs bude raspisan iduće sedmice, a predaja dokumenata, budući da je produženo trajanje nastavne godine, biće u poslednjoj sedmici juna”, ističe Sinanović.

Direktorica podgoričke gimnazije Zoja Bojanić Lalović kazala je za Dan da su ove godine predložili upis 16 odjeljenja, odnosno 446 učenika.

“Mi smo spremni za upis nove generacija gimnazijalaca. Predložili smo da bude upisano isto onoliko učenika koliko smo imali maturanata. Upisaćemo devet odjeljenja opšte, tri dvojezične, po jedno filološke, matematičke i sportske gimnazije. Čekamo da bude raspisan konkurs i da započnemo organizaciju upisa. I ove godine će se kandidati prijavljivati elektronski, tako da neće biti problema. Broj učenika i odjeljenja organizovan je prema normama profesora koji rade u našoj školi”, kazala je Bojanić Lalović.

Prema ranijim najavama iz Ministarstva, učenicima neće biti potrebno da u toku prijave pribavljaju svjedočanstva niti diplome sa polaganja polumaturskih ispita, baš kao ni izvode iz knjige rođenih, niti jedan jedini dokument. Đaci će se prijavljivati na platformi za elektronski upis, koja će biti objavljena u konkursu.

“Sve će biti rađeno potpuno elektronski i sve će se povlačiti iz postojećih baza podataka Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i drugih organa. Upisni kriterijumi će biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u poslednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu, odnosno smjer. Boduju se i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija”, navodi se u kriterijumima.

Upis u gimnaziju se vrši na osnovu opšteg uspjeha u poslednjem ciklusu osnovne škole, uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovnog obrazovanja.

Boduje se uspjeh iz Crnogorskog srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika, Matematike i nastavnih predmeta značajnih za sticanje obrazovanja u poslednjem ciklusu osnovne škole; rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljena priznanja.

“Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije matematičke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Matematike ostvari ocjenu odličan (5)”, navodi se u kriterijumima za upis.

Kao poseban uslov za upis u odjeljenje specijalističke gimnazije filološke, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz Crnogorskog fpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, odnosno maternjeg jezika i književnosti, ostvari ocjenu odličan (5) i iz stranog jezika, kao nastavnog predmeta koji je izabrao, ostvari ocjenu odličan (5).

Za upis u gimnaziju u kojoj se nastava izvodi na stranom jeziku kandidat u poslednjem ciklusu osnovne škole treba da ima ocjenu odličan (5) iz stranog jezika na kojem se izvodi nastava.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve