Roditelji djece do 11 godina koji su u septembru sa poslodavcem postigli dogovor o korišćenju plaćenog odsustva imaju pravo na naknadu, i nju je do sad iskoristilo preko 1000 roditelja, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore od28. avgusta. Zahtjevi za naknadu zbog iskorišćenog septembarskog odsustva se mogu podnositi Ministarstvu ekonomije do kraja oktobra. Ipak, da bi se ova mogućnost roditelja u narednom periodu učinila do kraja izvjesnom, odnosno da bi bila obavezna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da u narednom periodu ostvari ovo pravo, donijeće se i poseban akt odnosno naredba. Procedura za izradu i donošenje će biti pokrenuta već danas.

foto Arhiva

To je zaključak današnjeg sastanka Ombudsmana Siniše Bjekovića i zamjenice Snežane Mijušković, ministra zdravlja Kenana Hrapovića, ministra prosvjete Damira Šehovića, ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predstavnika Sekretarijata za zakonodavstvo.

“Naime, Vlada Crne Gore je 28. avgusta, odmah nakon najave odgađanja školske godine, razmotrila i usvojila informaciju u kojoj se, između ostalog navodi: „Zbog odgađanja početka školske godine, septembarske zarade će se subvencionisati i zaposlenima koji koriste pravo na plaćeno odsustvo zbog čuvanja djece starosti do 11 godina i to srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 50 odsto neto minimalne zarade i 50 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu.” Ovaj dokument i zaključak Vlade je objavljen na zvaničnoj internet stranici Vlade Crne Gore”, kaže se u zajedničkom saopštenju ministarstava zdravlja, prosvjete, ekonomije i Institucije Ombudsmana.

Ipak, objašnjavaju, kako ne bi dolazilo do sporova na relaciji zaposleni-poslodavac, odnosno kako bi ova mogućnost bila imperativna za svakog poslodavca čiji zaposleni želi da je iskoristi, te kako ne bi dolazilo do bio kakvih nedoumica i nemogućnosti da roditelji ostvare ovo pravo, dogovoreno je donošenje posebne naredbe kojom će se dodatno tretirati ovo pitanje. Već danas će se, napominju oni, pokrenuti procedura izrade.

Sagovornici su se složili da je potrebno ovo pitanje ispratiti do kraja, kako se više ne bi dešavali propusti u komunikaciji te kako bi se, kao i do sada, učinilo sve da se roditeljima u ovoj specifičnoj epidemiološkoj situaciji izađe u susret.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve