Interesovanje za upis na Ahitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, u studijskoj 2020/21. godini predstavlja najveće interesovanje kandidata još od osnivanja fakulteta, saošteno je iz UCG.

Na 60 mjesta raspisanih Konkursom, elektronskim putem je stiglo 125 prijava, od kojih je 110 prihvaćeno. Kandidati će polagati obavezni primjemni ispit sjutra, 7. jula, u 9.00 sati, u zgradi Tehničkih fakulteta.

Prodekan za nastavu ovog fakulteta Svetlana Perović ističe da su svi učesnici u procesu realizacije prijemnog ispita u oba vezi da poštuju mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, da drže distancu i koriste masku, te da je, radi organizacije, neophodno da se kandidati okupe ispred ulaza u zgradu Arhitektonskog fakulteta, sjutra, 7. jula, u 8:30h.

Uobičajena praksa prijema 50 kandidata, koju Fakultet startno definiše, ističe ona, najčešće rezultira proširenjem liste na 60 ili nešto više kandidata.

“Stoga smo za studijsku 2020/21. godinu u startu predložili 60 mjesta za kandidate koji će ostvariti mogućnost da studiraju na Arhitektonskom fakultetu. Međutim, i pored, obavezujućeg prijemnog ispita i ograničenog broja prohodnih srednjih škola, u situaciji smo da, u ovoj godini imamo skoro dvostruko veći broj kandidata“, kazala je Perović.

Od toga, dodaje ona, značajan broj aplikanata je sa odličnim uspjehom, odnosno sa diplomom Luča.

“Ostaje žaljenje što je neprohodnost određenih škola uskratilo mogućnost svim zainteresovanim kandidatima da se prijave i polažu prijemni ispit. Vjerujem da će u skorije vrijeme ova barijera biti otklonjena, jer u slučaju arhitekture se nije pokazala kao bitan faktor“, smatra Perović.

Prema riječima Perović, prijemni ispit je kvalifikacionog karaktera, a realizuje se u obliku dva pismena testa u trajanju od tri sata, okviru četvorosatne ukupne procedure.

“Konačna ocjena na ispitu se dobija kao srednja vrijednost ocjena oba testa. Negativna ocjena na testu je eliminatorna iz kvalifikacionog postupka. Prvi test se odnosi na provjeru opštih znanja iz istorije arhitekture i kulture, a drugi test na provjeru sposobnosti shvatanja prostornih odnosa i logike. Minimalno je neophodno ostvariti 40% tačnih odgovora iz svakog od dijelova kvalifikacionog ispita“, pojašnjava Perović.

Prema Pravilniku, dodaje ona, rezultati kvalifikacionog postupka i rang lista biće objavljeni na internet stranici Arhitektonskog fakulteta, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore. Kandidat ima pravo prigovora komisiji za upis, u roku od 24 sata od objavljivanja rezultata kvalifikacionog postupka i rang liste.

“Svim kandidatima želim uspješno polaganje prijemnog ispita, uz sugestiju da veliki broj prijavljenih kandidata ne treba da ih demotiviše, jer smo nerijetko svjedoci da studenti sa nešto nižim uspjehom iz srednje škole na prijemnom ispitu briljiraju, a nosioci diplome Luča ne ostvare očekivani pozitivan rezultat“, poručuje Perović.

Za one koji, ipak, ne uspiju da se upišu na Arhitektonski fakultet, smatra ona, možda je utješna činjenica da se među najuticajnijim imenima u svijetu arhitekture nalaze imena arhitekata koji nikada nijesu završili formalno arhitektonsko obrazovanje.

„Među njima su nezaobilazna imena u učenju arhitekture i urbanizma, Frenk Lojd Rajt, Le Korbizje, Valter Gropijus, Mis van der Roe, kao i jedan od najuticajnijih japanskih arhitekata današnjice Tadao Ando, koji je u mladosti bio profesionalni bokser. Zato, poruka za sve one koji vole arhitekturu, da prilika ima dosta i da ne treba da odustaju“, zaključuje Perović.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve