Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Murić: Nakon analiza Raskrinkavanja ispravljeno više od 130 dezinformacija

Prema metodologiji CDT-ove platforme Raskrinkavanje, pojašnjava Murić, portali koji objave dezinformacije imaju rok od sedam dana da ih isprave uz jasno naznačavanje da je u pitanju ispravka i pozivanje na analizu našeg tima, čime se publici jasno ukazuje ko je i kada objavio netačan sadržaj

Redakcija Raskrinkavanja uspješno je od početka godine izmijenila više od 130 netačnih članaka na portalima širom regiona, saopštio je Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me.

Prema metodologiji CDT-ove platforme Raskrinkavanje, pojašnjava Murić, portali koji objave dezinformacije imaju rok od sedam dana da ih isprave uz jasno naznačavanje da je u pitanju ispravka i pozivanje na analizu našeg tima, čime se publici jasno ukazuje ko je i kada objavio netačan sadržaj.

“U broju ispravki dominirali su tabloidi iz Srbije koji aktivno ispravljaju svoje netačne sadržaje nakon što ih Raskrinkavanje ocijeni, dok su od crnogorskih medija samo dvije redakcije ispravljale svoj sadržaj.  U više od 130 različitih ispravki dominantne teme su bile regionalna politika i geopolitika – odnosno međudržavni odnosi Crne Gore i Srbije, Kosova i Srbije i rat u Ukrajini”, kazao je Murić.

Iako broj ispravljenih dezinformacija svjedoči o njihovoj ogromnoj rasprostranjenosti i razmjeri problema, ono što ohrabruje, ocjenjuje Murić, je da sve manji broj tabloida i mejnstrim medija prenosi dezinformacije vezane za vakcine, kovid i slične zdravstvene teme koje ostaju u fokusu marginalnih portala i umreženih dezinformatora na društvenim mrežama.

“Ako se uzme u obzir da je redakcija Raskrinkavanja od početka 2023. godine objavila više od 200 analiza u kojima je ocijenjeno oko 300 netačnih tekstova iz cijelog regiona, više od 130 ispravljenih članaka predstavlja značajan napredak u odnosu na ranije godine kada mediji skoro uopšte nijesu ispravljali dezinformacije koje su objavljivali”, ističe glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me.

Ipak, naglašava da ono što zabrinjava jeste da crnogorski portali izuzetno rijetko nakon što se njihov sadržaj ocijeni kao netačan, rade ispravke.

“Redakcija Raskrinkavanja ovim putem poziva crnogorske portale da ukoliko dobiju ocjenu na svoj sadržaj iskoriste pravo da isprave netačne tekstove”, zaključio je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
16.05.2023-12:54 12:54

Bravo! Svaka cast!