Iako je 1. juna proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori, mjere i propisi tokom boravka u pravoslavnim i katoličkim vjerskim objektima i džamijama ostaju i dalje na snazi. Boravak se mora organizovati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće i da se u što većoj mjeri fizičko distanciranje između vjernika, sveštenika i liturgijskih poslužitelja uz sprovođenje mjera pojačane lične higijene i higijena prostora.

Foto: Ilustracija

Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prevozom, potrebno je poštovati za to donešene mjere i preporuke.

Fizičko distanciranje

Potrebno je tokom bogosluženja održavati fizičku distancu od najmanje dva metra kako u prostoru za sjedenje (ako postoji) tako i u prostoru samog objekta. Neophodno je održavati udaljenost između svih učesnika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata i unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, nezavisno od toga sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgije ili obreda.

Članovi zajedničkog domaćinstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedni od drugih.

Preporučuje se, ako je moguće da mjesta za stajanje i sjedenje unutar objekta budu unaprijed označena i međusobno udaljena najmanje dva metra. Broj vjernika i sveštenika koji u isto vrijeme mogu boraviti u objektu zavisi od veličine smoga objekta a maksimalan broj ne sime da prelazi 200 osoba.

Po mogućnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se, ako postoje mogućnosti, da se organizuje audiovizuelni prenos obreda na prostor ispred vjerskog objekta kako bi se broj ljudi u objektu smanjio te da ga dio vjernika može pratiti izvan crkve odnosno molitvenog prostora. U prostoru izvan crkve ili drugog molitvenog prostora preporučuje se da se označe sjedeća i stojeća mjesta poštujući razmak od dva metra. Maksimalni broj vjernika na otorenom ne treba da prelazi 200.

Redosljed ulaska i izlaska. Predlaže se da vjernici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među vjernicima treba biti najmanje dva metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom.

Preporučuje se da se izlazak vjernika organizuje tako da izlaze jedan po jedan i to na način da prvi izlazi vjernik najbliže vratima.Vjernike treba podsjetiti da i nakon završetka obreda drže fizičku distancu te da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima u cilju efikasnije prevencije prenosa virusa.

Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru. Kretanje vjernika treba pokušati organizovati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Vjernike je takođe neophodno podsticati na izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina poput rukohvata, klupa i sl. Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju tačno određena i uvijek ista mjesta.

Pojačana lična higijena

Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju i lica rukama. Higijena ruku. Pri ulasku i izlasku vjernici trebaju dezinfikovati ruke. Na ulazu u crkvu ili drugi molitveni prostor i unutra na još nekom lakše dostupnom mjestu, treba osigurati dozatore sa dezinfekcionim sredstvom na bazi etilnog 70 odsto alkohola radi dezinfekcije ruku.

Sredstvo za dezinfekciju potrebno je u količini od 1 do 2 ml nanijeti na suve i čiste dlanove (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača). Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati. Potrebno je obezbijediti dovoljne količine dezinficijensa za ruke.

Kod kašljanja i kijanja prekrivaju se usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba odbaciti u kantu za otpad s poklopcem i dezinfikovati ruke. Pri kašljanju i kijanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Ne treba dijeliti čaše, drugo posuđe i druge predmete s drugim osobama.

Obavezno je nošenje zaštitne maske preko usta i nosa tokom boravka u zatvorenom prostoru. Navedena mjera je posebno bitna za sveštenika kod podjele pričesti.

Pojačana higijena prostora

Prostorije je obavezno provjetravati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor i/ili vrata tokom trajanja obreda

Dodirne tačke kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima, i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati na početku i na kraju svakog obreda a najmanje dva puta dnevno. Čišćenje se sprovodi u vrijeme kada su vjernici odsutni.

Praćenje zdravstvenog stanja

Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme uzdrže od dolaska na liturgije, molitve ili obrede posebno na ona koja podrazumijevaju veći broj prisutnih, a posebno ako se ista mogu pratiti putem interneta i drugih medija. Takođe se preporučuje da se uzdrže od dolaska na liturgiju, molitve ili obrede, osobe koje dijele domaćinstvo sa osobama starije životne dobi i osobama s hroničnim bolestima. Njihovim duhovnicima se se preporučuje omogućavanje ispunjavanja duhovnih potreba u domu ali na način da se duhovnik mora pridržavati mjera prevencije novog korona virusa te da prilikom boravka u domu stare ili hronično bolesne osobe nosi masku i češće dezinfikuje ruke.

Osobe s povišenom temperaturom. Vjernici ne ulaze u spoljašnje prostore (dvorište, vrt) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

Mjere za Katoličku crkvu

Bez blagoslovljene vode na ulazu. Preporučuje se uklanjanje blagoslovljene vode iz crkava i drugih liturgijskih prostora kojom obično vjernici čine znak krsta prilikom ulaska ili izlaska iz crkve ili drugog molitvenog prostora. Nema molitvenika ni pjesmarica. Za vrijeme trajanje epidemije, neophodno je uklanjanje molitvenika i pjesmarica iz klupa.

Nema pružanja ruku. Izbjegava se pružanja znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.

Obvezna je dezinfekcija ruku sveštenika – djelitelja svete pričesti prije samog čina podjeljivanja svete pričesti.

Sveta pričest na ruke. Podjela svete pričesti preporučuje se isključivo na ruku, a ne na usta.

Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.

Nema kateheze

Nema horskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća grupa pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s korpicom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju korpicu za milostinju.

Ograničen broj vjernika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje dva metra između osoba, maksimalno do 200.

Sveštenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt obavezno nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju.

Obredni postupci koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

Bez fizičkih kontakata (rukovanja i ljubljenja).

Privremene smjernice za sprječavanje širenja Covid 19 prilikom vjerskih okupljanja u džamijama

Opšte mjere

Potrebno je održavati fizičku udaljenost od najmanje dva metra između svih prisutnih (vjernika, vjerskih službenika) prilikom ulaska i izlaska, kao i tokom boravka unutar same džamije i popratnim vjerskim objekatima. Za članove zajedničkog domaćinstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedni od drugih.

Ukupan broj vjernika koji u istovremeno mogu biti u vjerskom objektu zavisi od veličine samog objekta a ne smije da prelazi 200 osoba.

Dodirivanje lica i rukovanje

Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa i očiju rukama. Takođe, rukovanje treba izbjegavati. Tokom boravka u zatvorenom prostoru preporučuje se korišćenje zaštitnih maski koje prekrivaju nos i usta.

Dezinfekcija ruku na ulazu je obavezna. U tu svrhu na ulazu u džamiju treba postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom za koje se pouzdano zna da djeluje na novi koronavirus te osigurati dostpunost dovoljnih količina dezinficijenasa u svakom trenutku.
Potrebna je pojačana higijena i dezinfekcija prostora džamije, posebno površina koje se često dodiruju, kao što su kvake i rukohvati na vratima, rukohvati na stepeništima, električni prekidači i slično. Dezinfekcija površina prebrisavanjem dezinficijensom se obavlja uvjek nakon održavanja vjerskog obreda. Tepihe treba redovno čistiti, usisavati i dezinfikovati.

Starije osobe i hronični bolesnici

Starijim osobama i osobama sa hroničnim bolestima preporučuje se izbjegavanje odlazaka na sve vrste okupljanja u zatvorenim prostorima.

Specifične mjere

Obredno pranje (abdest). Preporuka je da se obredno pranje obavi kod kuće. Izuvanje obuće prilikom ulaska. Preporuka je da se upotrebljavaju jednokratni nazuvci, čarape moraju biti čiste, pri čemu se zabranjuje obavljanje molitve bez čarapa.
Spuštanje lica na tlo. Radi lakše dezinfekcije prostora džamije, preporučuje se da vjernici sa sobom donesu prostirku za obavljanje molitve koju neće dijeliti ni sa kim.

Neophodno je održavanje fizičkog razmaka od najmanje dva metra u svim smjerovima.

Ukoliko takva mogućnost postoji, preporučuje se organizovanje i održavanje vjerskih okupljanja na otvorenom, uz održavanje potrebne fizičke distance od najmanje dva metra.

Nakon 28 dana bez ijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je na sjednici održanoj 2. juna, na predlog IJZ, odlučilo da proglasi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

Kao društvo u cjelini, Crna Gora je pokazala odgovornost, zbog čega je prepoznata kao sigurna i bezbjedna destinacija, o čemu pišu poznati svjetski mediji. Nastupajuća sezona biće naročito izazovna i neophodno je da uložimo dodatne napore kako bi na odgovoran način iskoristili činjenicu i potvrdili da smo jedina corona free destinacija. Rizik od obolijevanja biće prisutan, ali dosljednim pridržavanjem mjera i preporuka IJZ-a, naša zemlja biće na dobrom putu da tokom i nakon ljetnje sezone sačuva status bezbjedne destinacije.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve