Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Poziv za vakcinaciju protiv HPV infekcija u dodatnim terminima

Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je 8.300 doza HPV vakcina

Institut za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja nastavlja kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima, koja će trajati do 21. aprila. Od početka vakcinacije u Crnoj Gori dato je 8.300 doza HPV vakcina.

IJZCG

Na vakcinaciju se pozivaju prije svega djevojčice i dječaci uzrasta od 9 do 18 godina jer je u ovom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija i postižu se izuzetno dobri rezultati u prevenciji raka grlića materice i genitalnih bradavica (kondiloma), a smanjuje se i rizik od raka anusa, raka penisa, raka vagine i vulve, kao i dijelom raka usne duplje i ždrijela. U uzrasnoj grupi od 9 do 20 godina aplikuje se jedna doza deveto-valentne vakcine koja pruža zaštitu od HPV tipova 6,11,16,18,31,33,45,52 i 58. Državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove HPV vakcinacije.

IJZCG
IJZCG

Potrebno je da svi kojima se to preporučuje i koji se uporno pozivaju na vakcinaciju iskoriste priliku i vakcinišu se. Tokom vikenda (prema definisanom radnom vremenu po opštinama) moguća je vakcinacija djece koja nemaju izabranog pedijatra. Nakon ovog perioda vakcine će biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje.

Vakcina je visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu. Snažno se preporučuje da se HPV vakcinacija obavi što ranije, a može se sprovesti nakon navršenih 9 godina. Takođe, odlična prilika za vakcinaciju je i tokom sistematskih pregleda u završnom razredu osnovne, odnosno srednje škole za one koji se nisu vakcinisali ranije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve