Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Miro Hasan Nike Hot iz plemena Hoti čestita knjazu Danilu pobjedu na Grahovcu: “Mi smo božji i vaši”

Istoričar dr Andrija V. Lainović, je 1958. godine na Cetinju objavio knjigu ''Pobjeda na Grahovcu 1858. godine u spisima savremenika''. U knjizi je predstavio i pismo koje je uputio Miro Hasan Nike Hot iz plemena Hoti, u kome se knjazu Danilu čestita pobjeda na Grahovcu

Priredio: Miroslav Ćosović

Crnogorci su od 11.-13. maja 1858. vodili na Grahovcu bitku protiv vojske Osmanske imperije u kojoj su ostvarili potpunu pobjedu.

JEDNA OD NAJVAŽNIJIH RATNIH POBJEDA U ISTORIJI CRNOGORACA

Pobjeda na Grahovcu je jedna od najvažnijih pobjeda u istoriji ratovanja Crnogoraca. Dnevna novina Pobjeda od 13. maja 2007. godine, je ovako opisala taj boj:

“Na Grahovcu je vođena odlučujuća bitka. Započeli su je Crnogorci napadom na turske jedinice žestokom bliskom borbom i sječom kako bi osujetili planirano povlačenje turske vojske. Neprijatelja su zbunili i natjerali na bjekstvo i Husein-paša je doživio potpun poraz, a bojište je davalo jeziv prizor. Crnogorci su uspjeli da otmu čak i topove, nakon čega je nastala panična bježanija i mnogi su se survavali niz mirotinjske grede. Ovim je definitivno odlučena 20-godišnja crnogorsko-turska borba oko Grahova. Ugled Crne Gore u Evropi naglo je porastao i pod pritiskom evropskih sila porta je morala prihvatiti razgraničenje sa Crnom Gorom što je na izvjestan način značilo i priznanje Crne Gore kao države koja je nakon razgraničenja, pored Grahova, dobila Rudine, Nikšićku Župu, Rovca, Moraču, Lukovo, Drobnjak, Bratonožiće, Brskut i Gornje Vasojeviće.”

HOTI ČESTITAJU POBJEDU

Istoričar dr Andrija V. Lainović, je 1958. godine na Cetinju objavio knjigu “Pobjeda na Grahovcu 1858. godine u spisima savremenika”. U knjizi je predstavio i pismo koje je uputio Miro Hasan Nike Hot iz plemena Hoti, u kome se knjazu Danilu čestita pobjeda na Grahovcu.

Pismo možete pročitati sa faksimila iz knjige:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tuzanin
28.05.2023-02:54 02:54

Albanski nacionalisti iz Crne Gore zaredom 10 puta da pročitaju ovo pismo,
Nik Đeljošaj, ne pravi se da ne znaš ćirilicu. Čitaj što su ti preci mislili i govorili!

Ulqin
28.05.2023-10:59 10:59
Reply to  Tuzanin

@Tuzanin
Prvo, knjige u ruke pa da se nauci termin nacionalista. Manjina po definiciji ne moze biti nacionalisticka. To sto vi unapredjenje manjinskih prava smatrate nacionalizmom je dokaz vaseg nacionalizma.
Sto se pisma tice, citajte i vi sto su vam preci mislili o Albancima do Njegosa. Od Njegosa naovamo znamo koja ideologija preovladjuje. Uzgred, Crnogorci i Albanci imaju iste korijene koji se danas planski negiraju.

Dragan
06.06.2023-08:21 08:21
Reply to  Ulqin

Pozdrav Pipera, živeli Albanci !

RIR
28.05.2023-10:46 10:46

…što si “kreten bez mozga” PLEME tadašnje nije imalo pisacu mašinu ,ovo je izvod iz knjige /a knjiga je na ćirilicu a mogla je biti na latinici -zavisilo od autora / VAŽNA JE SUŠTINA TEKSTA …!